Dubăsari

Ce au decis consilierii dubăsăreni la ultima ședință din 2023

Consilierii raionului Dubăsari întruniți în ultima ședință din 2023, extraordinară, au dezbătut vehement cele 18 chestiuni incluse pe ordinea de zi. Deși până la ședință au primit daruri din partea Consiliului raional și au ascultat colinde, urări vociferate de corul Protopopiatului de Criuleni și Dubăsari, colectivului folcloric ”Flori de Măr” de la Pohrebea, vigilența aleșilor raionali nu a scăzut. Practic la orice proiect de lege reprezentanții fracțiunilor minoritare au avut întrebări, propuneri și obiecții.

A generat mai multe discuții Programul raional de reparaţie şi întreţinere a drumurilor publice locale de interes raional pentru anul 2024 elaborat de specialiștii secţiilor construcţii, gospodărie comunală şi dezvoltarea teritoriului și  administrativ – financiară pentru reparația și întreținerea drumurilor în raionul Dubăsari cu lucrări planificate în valoare de 10125,30 mii lei. Acești bani vor veni din acumulările în Fondul rutier. 

Proiectul de decizie propus consilierilor prevedea că pentru întreținerea celor 65,1 km de drumuri locale de interes raional vor fi alocați 1762, 60 mii de lei, inclusiv 300 mii de lei pentru depozitarea, împrăștierea mecanizată a materialului antiderapant pe povârnișuri și curățirea de zăpadă pe timp de iarnă. Lucrări de anvergură nu se prevăd, după cum a informat șefa Secţiei construcţii, gospodărie comunală şi dezvoltarea teritoriului, dna E. Nicolaev, dar gropile ar putea dispărea. Consilierul Valeria Driga a propus să se elaboreze o Strategie pentru reparația drumurilor.

Vladimir Izman a propus ca lucrările să fie executate în baza proiectelor și nu a devizelor de cheltuieli. A amintit consilierul și de faptul că reparația drumului L 423 depinde și de voința Tiraspolului de a permite executarea lucrărilor.  Primarul de Oxentea, Pavel Rusu a atenționat consilierii că 300 mii lei prevăzuți în buget pentru reparația drumurilor în localitatea dată sunt insuficienți, amintind și de lipsa trotuarelor în sat. Șefa secției Eudochia Nicolaev a atenționat că elaborarea proiectelor necesită mai mult timp și au costuri pe care deocamdată bugetul nu le poate onora. Din cauza resurselor insuficiente s-au făcut doar plombări , iar în 2023 – nici un kilometru de marcaj.  La reproșul că lucrările efectuate în anii precedenți nu sunt de calitate, dna Nicolaev a recunoscut: ”Calitatea depinde de banii alocați. Dăm bani puțini, dar voiam drum mai lung…” 

N-a trecut fără discuții în controversă și proiectul de decizie privind aprobarea bugetului raional. Deși aparent pare un buget echilibrat cu venituri anticipate de 15 6746, 3 mii și cheltuieli de 15 6746, 3 mii lei, totuși prevede acoperire din competențe proprii doar pentru 10 luni. Acest lucru a fost accentuat de președintele ședinței Alexei Gafeli. S-a vorbit aprins despre necesitatea asigurării cu hrană și a elevilor din satele Holercani, Ustia, Oxentea și Molovata, pentru aceasta fiind necesară o sumă de peste un milion jumătate de lei. Consilierul Petru Nircă a venit cu propunerea ”să găsim bani”, iar șefa direcției finanțe, Lilia Cazacu le-a spus că le înțelege doleanțele, dar bani deocamdată nu-s.

Grigore Policinschi a atenționat că raionul se află într-o situație critică și trebuie intensificate negocierile cu Biroul de Integrare al RM ca să fie găsite surse și pentru alimentarea copiilor din satele de pe malul drept, pentru lapte praf pentru sugari și alte lucrări necesare dezvoltării infrastructurii unității administrativ-teritoriale ca parte componentă a Zonei de Securitate.

Președintele raionului Dubăsari, Sergiu Grigoriev a propus consilierilor să vină cu propuneri și soluții la problemele depistate până la ședința în plen a consiliului.

Ultima chestiune pe ordinea de zi a fost aprobarea Acordului de colaborare între CR Dubăsari și Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari pentru care au votat 25 din 26 consilieri prezenți la ședință.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button