Dubăsari

O soba defectă a trimis în spital doi cetățeni din r. Dubăsari

În zilele de 18 și 19 ianuarie, 2024, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, patru persoane au suferit intoxicații cu monoxid de carbon în urma exploatării sobelor defecte. 
Printre aceștia sunt și un bărbat în vârstă de 63 de ani și o femeie de 61 de ani din satul Marcăuți, raionul Dubăsari. Primul caz a fost înregistrat pe 18 ianuarie în localitatea Mărcăuți, raionul Dubăsari. Pompierii au stabilit că incendiu în casă nu s-a produs, dar produsele arderii au pătruns în locuință din cauza hogeacului necurățat.
IGSU precizează, că persoanele intoxicate au fost preluate de medici și transportate la spitalul raional pentru îngrijiri necesare. La moment starea acestora este stabilă.
Aceeași sursă informează că, în această noapte, intoxicații cu monoxid de carbon au siferit și două persoane din mun. Chișinău. La fața locului au intervenit salvatorii, care au stabilit că un bărbat în vârstă de 72 de ani și o femeie de 70 de ani s-ar fi intoxicat cu fumul emanat de la soba din locuință, în urma suprasolicitării acesteia. Incendiu în locuință nu s-a produs. Medicii ajunși la fața locului au constatat intoxicarea acestora, iar ulterior persoanele în stare stabilă au fost transportate la spital. 
IGSU avertizează cetățenii să respecte să verifice starea sobelor înainte de utilizare și să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea. 

Totodată, în vederea evitării intoxicațiilor cu monoxid de carbon, oamenii sunt rugați să nu obtureze canalele de ventilare, să nu suprasolicite sobele care funcționează pe combustibil solid, dar și să nu păstreze mobilier sau haine în apropierea sursei de încălzit. Pe timp de noapte și la plecarea din locuință, specialiștii recomandă ca focul din sobă să fie stins.
Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU, în perioada 10 – 16 ianuarie 2024, în urma activităților de prevenire a intoxicațiilor și incendiilor desfășurate de instituție, au fost avertizate 4986 de persoane și evaluată starea de funcționare a 1641 sobe de încălzit. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, se constată o descreștere cu 31% a cazurilor de deces în urma nerespectării normelor antiincendiare. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button