CriuleniEducaţie

Liceul Teoretic „B. Dînga” din Criuleni a fost partenerul unui proiect anticorupție

Nimic nu poate distruge o țară mai mult decât sistemul educațional sărac și corupt – acesta a fost motto-ul evenimentului de finalizare a proiectului „Tânăra generație spune „Nu” corupției”, organizat la Liceul Teoretic „B. Dânga” din or. Criuleni, la finele lunii decembrie. Evenimentul a fost dedicat prezentării rezultatelor proiectului și ghidului „Integritatea se învață la școală”, la care au fost invitați cadre didactice și elevi, ce au participat la diferite activități ale proiectului, în mare parte, instruiri despre integritate. 

0,Moderatoarea evenimentului, Ala Revenco, spunea că este important să creștem nivelul de integritate a tinerilor prin intermediul instituțiilor de învățământ, pentru că sistemul educațional este cel mai masiv sistem care interacționează cu cetățenii. Se întâmplă pentru că în Republica Moldova sunt peste 2700 de instituții de învățământ, în care învață 579 de mii de elevi (de la cl. 1 până la învățământul superior) și muncesc peste 34 de mii de cadre didactice. 

„Din acei 2 mln câți au rămas în țară, peste 600 de mii de oameni interacționează cu sistemul educațional din R. Moldova. Considerăm important că sistemul educațional poate contribui la educarea unor politicieni mai integri, care să conducă această țară, să nu fraudeze banii publici, să nu facă diferite scheme, care să genereze legi corecte, care să asigure o creștere economică, să asigure o creștere salarială. Trebuie să avem la conducere oameni profesioniști, integri, care se gândesc la binele cetățenilor, dar nu la propriul offshore. Acum avem un cerc vicios: suntem săraci pentru că avem un nivel înalt de corupție, și invers, avem corupție, pentru că nu avem un nivel suficient de pregătire, de transmitere a informațiilor, de educare a generației tinere”, spunea Ala Revenco, coordonatoarea proiectului. 

Proiectul care a fost implementat de către AO „Părinți solidari” și partenerii CJS „Echitate” și LT „Boris Dînga” a avut drept scop să instruiască, la tema integrității, cadrele didactice din liceu, elevii și părinții acestora. În cadrul proiectului a fost elaborat și tipărit un ghid – „Integritatea se învață la școală” despre comportamente, taxe și plăți considerate legale și ilegale în învățământul public, care va fi distribuit în liceele partenere. 

La începutul proiectului, elevii au participat la un sondaj și au fost rugați să răspundă la întrebarea „În ce măsură sistemul educațional contribuie la diminuarea corupției și promovarea integrității în Republica Moldova”, și 35% din ei au răspuns „contribuie într-o măsură oarecare”. La finele proiectului numărul respondenților care cred așa a crescut până la 44%, ceea ce, în opinia autorilor acestuia, denotă că elevii s-au informat mai bine despre ce acțiuni pot fi considerate acte de corupție. În același timp, numărul elevilor care consideră că în Republica Moldova „corupția este o problemă foarte mare”, în decembrie era de 76%, comparativ cu 32,5% în luna mai, când proiectul abia a început. Asta ar însemna că cei 57 de elevi care au fost implicați, și-au îmbunătățit abilitățile de recunoaștere și de analiză asupra problemei corupției în țara noastră în general. 

Un alt obiectiv al proiectului a fost elaborarea unui plan de acțiuni anticorupție în liceu – un instrument nou, în care să fie incluse acțiuni care trebuie să asigure integritatea procesului educațional, astfel ca scopul „toleranță zero la corupție” să fie atins.  

În discuțiile de după prezentare, profesorii prezenți la eveniment au împărtășit opiniile lor despre fenomenul corupției în Republica Moldova. Mesajele dumnealor au fost despre interesul scăzut al elevilor față de studii, riscul că fiecare al doilea dintre ei, după absolvire, va părăsi Moldova, și despre salarizarea cadrelor didactice, pe care o consideră nemotivantă.

„Noi, ca societate civilă, și dvs, profesorii, trebuie să fim mult mai vocali, nu doar din când în când. Tinerii de azi vor ajunge în 10 ani în Parlament, în Guvern, de aceea transmiteti-le de astăzi mesajele dvs, ideile, ca ei să ajungă generația care vor ști că profesorii necesită mai multă atenție” – a sugerat Ala Revenco. 

La finele discuției, Ana Novic, directoarea LT „B. Dînga”, spunea că a acceptat propunerea și provocarea de a participa la acest proiect pentru că tema acestuia este o problemă a societății. „Acțiunile anticorupție sunt necesare la nivel de fiecare cetățean, pentru că altfel nu scăpăm de acest viciu din societate. Eu nu cred că școala este locul unde acest viciu s-a înrădăcinat atât de mult. În sistemul educațional s-au făcut multe schimbări pentru corectitudine, comparativ cu anul 2013, iar noi, cadrele didactice, am acceptat aceste schimbări, ceea ce nu s-a produs în alte domenii. Am vrea și organele care luptă cu corupția să fie mai integre, așa încât oamenii să simtă în persoana lor un sprijin, să le considerăm parteneri în activitatea noastră. Proiectul a fost util, asta au spus și colegii profesori care au participat la formări” – a fost opinia directoarei liceului. 

Ana Novic (prima din stânga), directoarea LT „B. Dînga”, a spus că proiectul a fost util atât cadrelor didactice, cât și elevilor.

Colectivul instituției a fost distins cu o diplomă de gratitudine pentru deschiderea și colaborarea cu AO „Părinți solidari” pe parcursul proiectului. 

La final, Ala Revenco a chemat cadrele didactice care au participat la evenimentul de încheiere să se disocieze public de cazurile în care anumiți colegi de breaslă sunt bănuiți sau chiar învinovățiți de acte de corupție, prin a spune public că „noi nu suntem așa”, pentru că niște cazuri rare, dar mediatizate intens, pun o pată pe tot sistemul, ceea ce nu ar fi corect. „Este ceea ce puteți face dvs inclusiv pentru a crește prestigiul profesiei în societate” – a fost opinia Alei Revenco. 

Anișoara Bezărău, manageră de grant în cadrul Centrului „Contact”, spunea că proiectul „Societatea civilă împotriva corupției” gestionează în regiunea de Centru 15 sub-proiecte care se axează pe tema diminuării fenomenului corupției, dintre care două au fost implementate în r. Criuleni. 

Elevii liceului au prezentat celor prezenți la evenimentul de totalizare scenete de teatru social la tema corupției mici, drept că în alt domeniu – cel medical. „M-am regăsit în toate scenele pe care le-ați prezentat! Exact așa am stat și eu pe sub toate ușile” – a exclamat  profesoara Zinovia Dumitrașco. 

Elevii liceului au prezentat scene de teatru social la tema corupției mici.

Proiectul „Consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova”, a fost co-finanțat de către Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei. Partener al proiectului în Regiunea de Dezvoltare Centru este Centrul Contact care implementează proiectul „Societatea civilă – împotriva corupției”.   

S. Cernov

#Advertorial

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button