Social

Azi e Ziua Libertății, se așteaptă și ziua Dreptății

Reprezentanții societății civile și Ombudsmanul au propuneri pentru dezlegarea enigmei ”7 aprilie 2009”

Evenimentele din 7 aprilie 2009, când protestul pașnic al câtorva zeci de tineri, ce contestau corectitudinea rezultatelor parlamentare din ajun s-a transformat într-un vacarm cu participarea a sute de persoane la devastarea sediilor Președinției Parlamentului și incendierea cabinetului în care se afla  Declarația de Independență a Republicii Moldova, mai rămân sub umbra necunoscutului. Câteva imagini video publicate de Dorin Chirtoacă au generat crearea unei comisii, raportul căreia, însă, nu a fost făcut public de cei care s-au perindat din 2009 până azi la putere. Reprezentanții societății civile își exprimă îngrijorarea în legătură cu această tăcere.

Amnesty Internațional: ”Au trecut deja 14 ani de la protestele din 7 aprilie, soldate cu reținerea și maltratarea a peste 600 de tineri și cel puțin un omor, confirmat oficial. Autoritățile și-au asumat doar moartea lui Valeriu Boboc, care a survenit urmare a loviturilor aplicate de către oamenii legii. De atunci și până în prezent, autoritățile au tot mimat investigarea dosarului „7 aprilie 2009”. Însă, adevărul despre acele evenimente sângeroase continuă să fie o enigmă, iar cei care au provocat violențele și cei care au torturat tinerii în comisariatele de poliție rămân „neidentificați” și nepedepsiți.

Timp de 14 ani, unica victorie adevărată a fost obținută abia în vara anului trecut, când CtEDO a condamnat Republica Moldova în dosarul lui Valeriu Boboc, statul fiind obligat să achite familiei tânărului 50.000 de euro drept prejudiciu moral și 7.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Promo-Lex, organizația care a acordat asistență juridică mai multor tineri maltratați în perioada 7-14 aprilie, la fel, solicită ca autoritățile să contribuie la triumful dreptății, raportțnd ce a întreprins pentru aceasta.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu azi a declarat într-un mesaj dedicat evenimentelor din 6-7 aprilie 2009: ”Ziua de 7 aprilie 2009 marchează maturitatea poporului nostru, care niciodată nu va mai accepta să fie înghițit de dictatură… Datoria noastră este să răzbunăm morțile și torturile tinerilor din 7 aprilie printr-o reformă adevărată a justiției, astfel încât „troicile” comuniste care condamnau cetățenii bătuți direct în celule, fără avocat, fără drept de apel, să nu mai apară niciodată”

Avocatul Poporului, Ceslav Panico vine cu un îndemn  ca ”autoritățile să continue eforturile de prevenire și eradicare a relelor tratamente în Republica Moldova, iar actorii de ordine în stat trebuie să ofere garanţiile necesare pentru realizarea de către persoane a drepturilor de a demonstra paşnic şi de a-şi exprima opinia, asigurându-le securitatea în realizarea acestui proces democratic.”

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button