Est-CurierSocial

Pesta porcină n-a știrbit imaginea raionului Criuleni…

Focarul de pestă porcină, înregistrat la începutul lunii martie în s. Mașcăuți, r. Criuleni, nu s-a extins, limitându-se la un caz în extravilanul localității și unul în intravilan. Satul, însă, mai rămâne în carantină până la data de 23 aprilie, 2023, ne-a informat șeful DRSA Criuleni, Maxim Sîrbu.

Funcționarul amintește, că pesta ajunge la porcii din coteț prin contactul direct dintre animalele infectate și cele sănătoase sau poate fi transmisă cu hainele persoanei care îngrijește de ei, cu hrană infestată, sau prin contactul cu carnea unui porc bolnav.

Specialiștii veterinari mai consideră drept sursă de pestă și populația de mistreți din păduri, or, afirmă ei, aproape toate carcasele de mistreț pieriți, care au fost examinate în laborator, s-au dovedit a fi infectate de pestă. 
„Ocolul silvic ne informează anual câți mistreți avem în r. Criuleni. Primim de la pădurari informația despre existența a 15 mistreți, anul curent – 17. Anul trecut vânătoare n-am avut, anii precedenți – n-am avut vânătoare. Ei ce, nu se înmulțesc? Noi presupunem că ei sunt sursa infecției și avem nevoie să știm câți sunt, unde este arealul lor de viețuire, prin ce metode numără pădurarii, dacă anul acesta nici n-a nins, cum să reglăm numeric populația lor la kilometru pătrat. În zona Mașcăuți avem mistreți” – a spus Sîrbu.

La întâlnirea care a avut loc la Criuleni dintre secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban și
agricultorii locali, Vitalie Onișciuc, șeful Direcției Agricole Criuleni, prezentând succesele și problemele din raion, s-a exprimat că „pesta porcină a știrbit un pic din imaginea raionului”.

Vasile Șarban, însă l-a contrazis, spunând că nu consideră acest incident drept o „știrbire de imagine”, ba dimpotrivă. „Pesta porcină crează o situație neplăcută, dar nu e o știrbire de imagine. Este regretabil că s-a întâmplat, este bine că s-au luat măsurile de rigoare, este foarte bine că ANSA a început să raporteze aceste epizootii, în așa fel noi devenim mai credibili. Dacă noi, până acum, am armonizat cadrul normativ pe partea de ouă, carne de pasăre, am solicitat la Uniunea Europeană să ne recunoască procedural că noi facem totul bine și că putem exporta ouă de categoria B. Responsabilii de la UE apreciază faptul că focarele de boli se înregistrează și se raportează, că se face totul procedural corect, și au propus ca noi să exportăm și ouă de găină de categoria A. Față de carnea de porc e același lucru. Nu este rău că se înregistrează și se reacționează, noi devenim astfel mai credibili când vorbim despre asta, și continuăm lucrul ca să putem accesa piața de export a cărnii de porc” – a spus Vasile Șarban.

Cortul ANSA la Mașcăuți. Foto: criuleni.md

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button