Est-CurierSocial

Avertizare meteo, pentru zilele de 7-10 ianuarie, 2024

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în legătură cu deplasarea unui ciclon sudic și pătrunderea unei mase de aer polar în apropierea teritoriului țării, în intervalul 7-10 ianuarie se prevăd condiții complicate ale vremii:
– vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare, pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m 2 ), izolat se va semnala vijelie. Pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș;
– izolat pe firele electrice și copaci se va depune lapoviță;
– pe 7-9 ianuarie vântul nord-vestiс va prezenta intensificări în rafale de până la 15-20 m/s.
În intervalul 8-10 ianuarie temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii despre riscul consecințelor condițiilor complicate ale vremii. Salvatorii îndeamnă oamenii să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil despre accesibilitatea traseelor. Mai mult, specialiștii îndeamnă conducătorii auto să-și echipeze corespunzător mijloacele de transport, pentru circulația sigură în condiții de iarnă. Dacă deplasarea este inevitabilă, șoferii trebuie să se asigure că au în portbagajul autovehiculului lanțuri antiderapante, lopată, nisip, dar și haine groase. 

Totodată, angajații IGSU recomandă ca bateria telefonului să fie permanent încărcată, iar rezervorul de combustibil să fie plin și sistemul de încălzire să funcționeze eficient. De asemenea, în caz de viscol și vânt puternic, cetățenii sunt îndemnați să evite atingerea firelor electrice căzute la pământ, adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, dar și edificiilor în construcție. Avertizările salvatorilor și pompierilor vin și în contextul formării podului de gheață pe suprafața lacurilor, râurilor și iazurilor din țară. Astfel, minorii trebuie să fie strict monitorizați, pentru a nu le permite aflarea
și jocul acestora pe stratul de gheață.
Totodată, pentru a evita riscul prăbușirii, pescarii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice, dacă podul de gheață nu depășește 10 cm.

STIMAȚI CETĂȚENI, NU UITAȚI!

PRINTR-UN COMPORTAMENT PREVENTIV, VĂ SALVAȚI VIAȚA ! ÎN CAZ DE SITUAȚII DE URGENȚĂ, APELAȚI 112

Ofițer SP a SSE Criuleni locotenent al s/i, Porubin Tudor

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button