IMPORTANT

Armata Națională își înnoiește contingentul

În perioada aprilie-iulie 2022 în Armata Națională vor fi încorporați 1300 de tineri.

Campania  de încorporare în serviciul militar în termen, a început în data de 28 aprilie curent, iar tinerii care au atins vârsta de 18 ani, primesc la domiciliu ordine de chemare.

Șeful Centrului Gestionare Resurse de Mobilizare și a efectivului Armatei Naționale, colonel Octavian Druţă explică mai multe nuanțe legate de recrutarea și încorporarea în rândurile Armatei Naționale.

Tinerii și părinții  acestora trebuie să știe că:

  • Nu există restricții legale referitoare la etape sau perioade de expediere a ordinelor de chemare. Acestea pot fi expediate pe tot parcursul anului, cel mult de 3 ori pe an. 
  • Odată primit ordinul de chemare emis de Centrele Militare Teritoriale, recruţii sunt obligaţi să se prezinte la data, ora şi locul indicate în acestea.Tinerii şi recruţii care, din diferite motive, nu au primit ordinul de chemare, sunt obligaţi să se prezinte la CMT cu buletinul de identitate și adeverința de recrutare,  nu mai târziu de sfârşitul anului în care împlinesc vârsta de recrutare sau încorporare.
  • La finalizarea examenului medico-militar, recruții primesc ordine de chemare pentru participare la comisia de recrutare-încorporare. Acestea le sunt înmânate de către specialiștii din cadrul CMT-ului  sau de către  reprezentanții primăriilor/preturilor.
  • După desfășurarea ședinței comisiei de recrutare-încorporare, tinerii care urmează a fi încorporați în serviciul militar în termen, primesc ordine de chemare privind data și ora prezentării acestora la CMT, pentru a fi repartizați în unitatea militară. Autorităţile publice, instituţiile publice şi agenţii economici sunt obligați să înmâneze cetăţenilor ordinele de chemare ale CMT şi să asigure prezentarea lor la data, ora şi locul prevăzut în ordin.

 Apropo,  înştiinţarea tinerilor de a se prezenta la comisia de recrutare-încorporare se efectuează conform ordinului de chemare, care are număr de înregistrare, semnat de comandantul CMT-ului sau SAM-ului, în care se stabileşte scopul și  termenul concret de prezentare a tânărului la centrul militar sau secția administrativ-militară. Fără aceste detalii scrisoarea poate fi un fals.

Legea 1245/2002,  (art.31)prevede că  beneficiaza de aminare pentru continuarea studiilor tinerii care își fac studii si prezinta certificat privind efectuarea studiilor, fara a fi examinați medical.

Campania de încorporare în serviciul militar în termen se efectuează anual, în conformitate cu Legea nr. 1245 din 18 iulie 2002 cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea Patriei și nu are legătură cu situația din regiune.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button