Cultural

Festivalul ca o punte între generații | Video

Comuna Hrușova, r. Criuleni a fost la 6 mai 2024 gazda Festivalului raional al obiceiurilor și al colindului pascal cu genericul "HRISTOS A ÎNVIAT". 

Spectatorii adunați în scuarul Casei de Cultură au admirat măiestria artistică a colectivelor „Șânziene” com.Hrușova, „Măleanca” com.Bălăbănești, „La stâncă” s.Dubăsarii-Vechi, „Rămurele- nemurele” s.Slobozia-Dușca, „Mărgăritare basarabene” s.Corjova, „Dacii” com. Pașcani, „Vatra neamului” s.Cimișeni, „Șezătoarea” or.Criuleni, „Răzeșeana” s.Drăsliceni, „Stejarii neamului” com. Boșcana, solistei Natalia Pădureanu, Corului de preoți al Protopopiatului de Criuleni și Dubăsari, ansamblului de copii „Îngerașii” din s. Pohrebea, raionul Dubăsari.

A fost scoasă în lume și dibăcia meșterilor populari Ala Roșcovanu, Natalia Cangea, Zinaida Mazur, Natalia Tricolici, Nadejda Melnic, Angela Reniță.

Aplaudând artiștii un bărbat mai în etate a exclamat: ”Acestea-s rămășițele, că alții ca ei nu mai sunt. Tinerii nu mai au așa cântări, la ei discoteca e la putere. Da pentru asemenea cântec pe timpul comuniștilor puteai ajunge și la închisoare”.

Festivalul, după cum zicea șefa secției cultură și turism Criuleni, Elena Frumosu, are anume menirea de a transmite obiceiurile, tradițiile și cântecele pascale și să creeze o punte dintre generații. Numărul copiilor participanți, inclusiv cei de la Pohrebea, Slobozia Dușca, Pașcani vine să confirme, că ceea ce moștenim din străbuni se poate doar modifica, dar nu va dispărea odată cu decanii de vârstă.

Festivalul a inclus și un vernisaj de tablouri cu tematică florală a dnei  Olesea Russ din Hrușova.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button