Opinii & Editorial

Adevărata zi a libertății presei încă nu a sosit

Ziua libertății presei nu e doar pentru jurnaliști și nici despre ei

E despre un drept al tuturor de a avea acces la o informație corectă despre ceea ce se întâmplă în preajma fiecăruia, despre cum se cheltuie banii pe care îi achită fiecare contribuabil la bugetul public, despre ceea ce ne bucură și despre ceea ce ne poate  afecta viața.

 Jurnaliștii sunt doar conductoarele care transmit această informație publicului, care o poate recepționa sau respinge, căci tot jurnaliștii pledează pentru gândire critică și educație mediatică. Pe lângă dreptul la informații, fiecare mai are și dreptul de a gândi critic, a analiza și a lua atitudine, ca ulterior să nu se lamenteze: „nu am știut”, „nimeni nu mi-a spus”. 

 De ziua libertății presei doresc tuturor să aibă acces la informația de interes public, care să nu fie furnizată dozat sau selectiv jurnaliștilor, că misiunea acestora nu e de a lustrui imaginea celor cu „pâinea și cuțitul” în mână, ci de a elucida la ce a servit votul alegătorilor.   

Libertatea presei e și despre responsabilitate, respectarea demnității umane, non-discriminare. Curajul civic, dar nu tupeul conspiraționist ar fi recomandabil persoanelor care încearcă să poarte „tăciunele aprins” cu mâinile jurnaliștilor și când sunt refuzați îi acuză de neprofesionalism. Asumați-vă responsabilitatea de a spune ce aveți de spus, semnând cu propriul nume, folosind tribuna ce o oferă presa. 

Sănătate, Pace, Inspirație vă doresc tuturor, în speranța că  vom ajunge la veritabilul acces la informații ca să putem declara că presa are condiții și este liberă de a-și exercita atribuțiile de serviciu ca la carte.

Elena Chiriac

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button