La ședință din 14 mai convocată prin Dispoziția președintelui raionului Criuleni nr. 52-AB din 11 mai 2021 au fost prezenți 31 de consilieri raionali din cei 33 aleși. Ședința a fost prezidată de Natalia Efros- Bujor. Consilierii au discutat pe marginea ordinii de zi au votat-o ca bază, apoi la cererea reprezentanților PSRM și – au luat o pauză de o oră 30 minute.
Reveniți după pauză au adoptat 13 din 23 chestiuni incluse pe ordinea de zi. Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului Criuleni pentru anii 2021-2025 a adunat 14 voturi ”Pro”și 16 abțineri. Programul de implementare a respectivei strategii nici nu a mai fost pus în discuție. Insinuările consilierilor că Strategia respectivă este o compilare, că nu e un document bine elaborat, i-a lezat de angajații direcției economie și investiții.
Vasile Frunză spunea: ”De cinci luni de zile Strategia este publicată pe pagina web a consiliului și nu a venit nici o
propunere de îmbunătățire, ca acum aceasta să nu fie votată ca un punct de reper pentru dezvoltarea raionului,
atragerea investițiilor”.
Nu a fost votat nici Regulamentul despre principiile de distribuire a soldului din bugetul raionului ca fiind vag. S-a discutat aprins pe marginea candidaturilor dnelor Olga Simon și Elena Rapcea pentru a deține funcții decisive în Comisia electorală raională pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, persoanele care au deținut
aceste funcții fiind trecute pe lista de suplinitori. S-a discutat aprins , dar fără rezultat. De altfel de la investitură
consilierii raionului criuleni nu au făcut mari progrese în activitatea lor decât în ultimile două ședințe extraordinare să vină mai mulți de 30, dar de fapt până la urmă au rămas să voteze 27.
Cele patru notificări ale Cancelariei de Stat ce contestă calitatea muncii consilierilor raionali Criuleni au fost trecute ușor cu vederea. Chiar dacă mai dădeau peste mână când vecinul vota fără să înțeleagă ce votează sau ce nu trebuia să voteze, de data asta consilierii s-au simțit stăpâni pe situație și chiar le reproșau primarilor, funcționarilor prezenți la ședința respectivă, că ei sunt cei mai importanți în acea sală.
Aveau dreptate, căci alegătorul le-au încredințat lor soarta și banii raionului, doar că valul intereselor personale i-a cam îndepărtat de vârtejul problemelor reale ale cetățenilor.
Astfel, primarii, oamenii simpli se conving că de fapt Consiliul raional este o structură intermediară numai bună de a pune bețe în roate inițiativelor locale.
E. Chiriac