Est-CurierInternațional

Din 1 iunie, este funcțional Parchetul European, condus de Laura Kovesi. Află ce infracțiuni va investiga

Din 1 iunie 2021, Parchetul European (EPPO) la al cărui șefie a fost aleasă fosta procuroră anticorupție din România, Laura Codruța Kovesi, este în funcțiune. 

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care a avut de înfruntat nu doar o corupție endemică în România, dar și ostilitatea politicienilor și a celor care depindeau de favorurile acestora pentru a obține contracte cu statul, se bucură de multă încredere la nivelul Uniunii Europene. Este recunoscută pentru determinare și profesionalism în lupta cu corupția la nivel înalt. Va avea însă nevoie de multă dârzenie pentru a face față presiunilor și intereselor care domnesc sub cupola UE, mai ales că mizele financiare au crescut și ele, notează romania.europalibera.org.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

  • fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE,
  • fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro),
  • spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE,
  • corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE,
  • participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE.

Aceeași sursă notează că Parchetul condus de Laura Codruţa Kovesi ar fi trebuit iniţial să-şi înceapă activitatea în 2020, dar întârzierile în desemnarea de către state a celor 140 de procurori delegaţi au afectat calendarul avansat inițial. La peste doi ani și jumătate de când Kovesi a fost aleasă procuror general european nu toate țările și-au desemnat procurorii delegați, cei care investighează fraudele cu bani europeni la ei în țară și care vor fi supervizați de cei 22 de procurori de la Luxemburg aflați sub controlul Laurei Codruța Kovesi.

Codașele sunt Slovacia și Finlanda care nu și-au desemnat încă procurorii delegați. Dacă în cazul Finlandei este vorba despre o schimbare legislativă, în cel al Sloveniei aceasta se întâmplă în urma deciziei guvernului condus de premierul conservator Janez Jansa de a anula procesul intern de alegere a celor doi procurori delegaţi ai Sloveniei.

Laura Codruța Kovesi a somat Slovenia să numească procurorii. Ea a declarat că poziția acesteia „subminează grav” încrederea în gestiunea şi controlul fondurilor europene în Slovenia, ţară care la 1 iulie preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE, relatează agenţia EFE.

Cinci state membre ale Uniunii Europene – Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia şi Irlanda – nu participă în noul Parchet European prin „decizie politică”, a spus Kovesi. Ea și-a manifestat speranţa că în cele din urmă vor fi convinse de Comisia Europeană să se alăture şi ele.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button