Economic

Cine poate primi subvenții pentru protejarea solului

Până la 7 iunie 2023 deținătorii de terenuri pot depune cereri de solicitare a subvenţiei în avans pentru proiectele investiţionale privind lucrările de îmbunătăţiri funciare, ameliorarea și protecția solului, comunică Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Cererile de solicitare a subvenției în avans se depun pentru următoarele submăsuri:

  • Prevenirea și combaterea eroziunii  solului;
  • Ameliorarea chimică a solurilor;
  • Conservarea și sporirea fertilității solurilor. 

Suportul statului constituie 80 % din valoarea proiectului eligibil ce nu va depăși 1 milion de lei.

Pot solicita  subvenționare persoanele juridice/fizice sau  primăriile, care deține teren în proprietate, posesie sau folosință, înregistrat în modul stabilit de lege, și urmează să implementeze proiectul într-o unitate administrativ – teritorială de nivelul întâi.

Plățile vor fi efectuate în două tranșe:

  • I Tranșă – 70% din valoarea subvenției, care va fi achitată în condiția prezentării dovezilor cofinanțării din partea Beneficiarului în proporție de cel puțin 20%, din valoarea proiectului investițional;
  • II Tranșă – 30% din valoarea subvenției, se va efectua în baza cererii de debursare, la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative.

Dosarul de solicitare urmează să fie depus de către solicitant la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură din jurisdicția în care solicitantul va efectua investiția. Locuitorii raioanelor Criuleni și Dubăsari se pot adresa la Secția teritorială Chișinău(mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 162, etaj. 12, bir. 1210.

În scopul înțelegerii și interpretării fără echivoc a tuturor normelor și procedurilor legate de acordarea subvenţiilor în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare, poate fi consultat Ghidul solicitantului.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button