Social

APL a organizat clacă la cimitirul din Mardareuca

Cei mai receptivi au fost angajații instituțiilor din localitate

”Moșii de toamnă” în comuna Boșcana au fost omagiați nu doar prin rugăciune și un pahar de vin. La inițiativa APL a fost organizată o clacă pentru a face ordine în cimitirul comunal. Cei veniți au muncit din greu, dar nu au reușit să aducă în ordine toate mormintele. Este încă mult de lucru, căci sunt multe morminte care nu sunt îngrijite de ani de zile… 

Satele Boșcana și Mardareuca au un cimitir comun. Fiecare locuitor  al comunei are pe cineva care odihnește în acel cimitir, însă nu fiecare dispune de timp sau chiar voință să participe la aceste acțiuni. Din acest motiv, povara responsabilității cade iar asupra angajaților Primăriei, instituțiilor preșcolare, Centrului de Cultură și Tineret, Muzeului.

Primarul Svetlana Racul credea că mai multă lume va ieși la clacă, dar a fost nevoită să zică:” Am plasat de luni anunțul, lumea a fost informată… Mulțumim celor care au fost alături de APL, rușine pentru cei care si-au găsit alte activități pentru acea zi. Vinerea viitoare, 11 noiembrie, va fi tractorul în cimitir de la ora 13.00, cei care nu au reușit să facă curățenie, vă poftim cu colaci”

claca la cimitirul din Mardareuca

 Doamna Lidia Dima, deși e stabilită peste hotare, rămâne receptivă la problemele satului de baștină : ”La noi la cimitir e foarte neingrijit.  Sunt multe  persoane  plecate și nu are cine să îngrijească de mormintele rudelor lor. Ar fi bine de pus 2 sau 3 oameni să aibă grijă de cimitir și să fie plătiți. Dacă s-ar achita câte 10 lei lunar, eu cred că nu-i scump, ar fi curat, ar apărea și unu – două posturi de muncă, că toți se jeluie că n-au de lucru și de aceea se duc la protest pentru tâlhari și hoți.”

Acțiunea de salubrizare a fost apreciată și de preotul Serghei Golovaci:”Știu cât este de greu să organizezi și să  faci astfel de lucrări necesare pentru toți, dar din păcate puțini se alătură. Mai ușor pentru unii e să stea deoparte și să judece …”

foto credit: Svetlana Racul

Problema salubrizării cimitirelor persistă în mai multe localități. Oamenii se trec, pleacă, se îmbolnăvesc și rămân morminte părăsite. În țările civilizate pentru a evita transformarea cimitirelor în gunoiști sunt create servicii specializate, iar rudele defuncților plătesc taxe pentru îngijirea teritoriului. În localitățile Dvoastră cum este soluționată această problemă, credeți că stabilirea unei taxe pentru îngrijirea cimitirului ar soluționa problema?

cimitir Bratislava

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button