Est-CurierSănătateSocial

Poliţia a intensificat controalele în unităţile de comerţ şi agrement, şi a aplicat mai multe sancţiuni pentru neregulile admise

Angajaţii MAI au mai mult de lucru pentru a contracara acţiunile cetăţenilor care nu respectă restricţile impuse de autorităţile sanitare menite să diminueze numărul de infectări în rândurile populaţiei, a spus Marin Maxian, şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, în prezentarea săptămânală comună cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, ANSP şi ANSA. 

Marin Maxian a anunţat, că pe parcursul ultimelor 7 zile, poliţia a monitorizat 10128 de cetăţeni care au traversat hotarul pe sensul de intrare şi care erau obligaţi să respecte carantina. În 43 de cazuri cerinţa nu a fost respectată, persoanele fiind sancţionate pentru că au pus în pericol sănătatea altor cetăţeni.

Poliţia a verificat 6390 de unităţi comerciale, depistând 229 nereguli, pasibile de sancţiuni contravenţionale. Astfel, cu amenzi s-au ales 4 administratori ai unităţilor comerciale, 27 de vânzători, 198 de cumpărători, iar încălcările au fost legate de lipsa termometriei la intrare, lipsa măştii şi nerespectarea distanţării sociale.

Atât reprezentanţii poliţiei, cât şi cei ai ANSA, au numit pieţele drept cele mai sigure surse de infecţie. În săptămâna trecută au fost verificate 649 de pieţe, depistate 81 de încălcări, legate de nerespectarea condiţiilor sanitare pe timp de epidemie. Sancţiunile au fost aplicate unui administrator, la 19 comercianţi şi 61 de vizitatori.

Controale au fost şi în unităţile de alimentaţie publică – 1786 la număr. Cele mai multe sancţiuni – 72, au fost aplicate organizatorilor de evenimente în localurile de alimentaţie publică, dar şi faţă de 5 administratori ai acestora. Administratorii sunt penalizaţi, de regulă, pentru că nu asigură termometria vizitatorilor şi au lacune la organizarea curăţeniei sau dezinfectării localurilor şi suprafeţelor.

Cluburile de noapte rămân o problemă, a spus Maxian, controalelor fiind supuse 313 astfel de unităţi. 176 de vizitatori ai acestora au fost sancţionaţi pentru nerespectarea măsurilor de siguranţă. Şi zonele de agrement au fost verificate, iar cei care s-au ales cu amenzi sau avertismente şi-au permis să se adune mai mult de trei persoane (15 cazuri), fără măşti în locuri aglomerate (399 de cazuri). Controlului au fost supuse staţiile PECO care au unităţi alimentare – 2520 la număr, care s-au soldat cu 56 de procese verbale pentru admiterea aflării angajaţilor şi clienţilor fără mască, activitatea după ora 22.00.

Poliia a verificat 2157 de unităţi de transport, iar verifcările s-au soldat cu depistarea a 13 încălcări, pentru care au fost sancţionaţi 7 şoferi şi 6 călători, pentru că nu purtau măşti.

Poliţia încurajează cetăţenii să facă observaţie cetăţenilor care nu se conformează cerinţelor de a purta mască, de a se proteja prin păstrarea distanţării sociale, iar celor trecuţi de 63 de ani le reaminteşte să nu se expună pericolului în locurile aglomerate, dacă nu este o necesitate stingentă .

Pe parcursul ultimei săptămâni, 137 de angajaţi ai Ministrerului Afacerilor Interne al RM au fost testaţi pozitiv la noul coronavirus, a anunţat Marin Maxian. De la începutul pandemiei, 3425 de funcţionari ai MAI au contactat virusul. La moment, în tratament se află 354 de poliţişti, carabineri şi angajaţi ai altor structuri a ministerului, dintre cre 20 – în stare de gravitate medie.

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button