Est-Curier

Covidul loveşte tot mai mulţi tineri, iar stările sunt tot mai grave

Situaţia privind îmbolnăvirile cu Covid-19 pare să iasă de sub control. După ce guvernanţii s-au certat câteva zile ba că instituie stare de urgenţă, ba că nu instituie, doar un singur sat din r. Criuleni a primit la începutul săptămânii calificativ de „zonă verde” – Hîrtopul Mic. Dar, spre mijlocul săptămânii şi acolo s-au înregistrat 4 persoane infectate.  În r. Criuleni nu au mai rămas localităţi în care să fie zero cazuri, cum comunicam mai devreme.

Potrivit datelor oferite de Centrul de Sănătate Criuleni, la data de 17 martie, în raion erau 494 de cazuri active de Covid-19, dintre care jumătate s-au înregistrat în martie. Întro şedinţă publică, la 12 martie, Ion Puică, coordonatorul CSP în r. Criuleni, spunea că numărul deceselor în raion de la începutul pandemiei a ajuns la 54, din ei 14 – în anul 2021. Membrii Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică Criuleni, întruniți în ședința din 15 martie  2021, au constatat că în primele două săptămâni ale lunii martie în raionul Criuleni au fost confirmate peste 240 de cazuri noi de Covid-19.

Reieşind din cele expuse, Comisia a stabilit cod roşu de alertă aproape în toate localităţile, şi a recomandat instruirea online pentru elevii de gimnaziu, regim special pentru angajaţii instituţiilor,   renunţarea la întruniri şi chiar la cele de familie, iar transportatorilor de pasageri le-a recomandat să ia nu mai mult de 60 % din numărul permis de pasageri. Rămân obligatorii purtarea măştilor în spațiile închise şi în cele deschise aglomerate, distanțarea socială, spălatul frecvent pe mâini şi dezinfectarea lor, când e necesar.

La 17 martie, cea mai afectată localitate din r. Criuleni era Măgdăceşti – 68 de persoane infectate, urmată de Criuleni (58), Porumbeni (42), Boşcana (40), Hârtopul-Mare (29). De la 10 până la 17 cetăţeni în tratament se atestau în satele Micleşti, Steţcani, Ratuş, Coşerniţa, Cimişeni, Bălăbăneşti, Hruşova, Mardareuca, Dubăsarii-Vechi, Măşcăuţi, Ohrincea, Slobozia-Duşca.

Cele două secţii de spital Criuleni, destinate tratamentului pacienților cu Covid, oferă îngrijiri în staţionar unui număr de cca 100 de pacienţi zilnic, atât din locuitorii din r. Dubăsari, r. Criuleni, cât şi din mun. Chişinău. Aurica Roman, şefa spitalului, spunea la întrunirea pe acest subiect, cu reprezentantul guvernului, că foarte mulţi pacienţi sunt tineri, inclusiv au spitalizat şi un copil de 9 luni, transferat ulterior la Chişinău. Roman a mai făcut şi un apel la medicii de familie, să fie mai atenţi cu bolnavii în tratament la domiciliu, care ajung la spital în stare gravă, uneori şi cu indicele de saturaţie 40-50.

Covid 1

Covid 2

 

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button