DubăsariSocial

Suferind, au mişcat carul legislativ din loc

Recent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice opt hotărâri cu privire la 17 cauze în care este vizată și Republica Moldova.
COCIERI-2
Printre cei cărora CtEDO le-a făcut dreptate sunt şi Valeriu Mițul și Iurie Coțofan (Mițul și Coțofan v. Moldova și Rusia, nr. 33446/11) de la Corjova, care în ziua de 2 martie  2011, în momentul când se îndreptau de la biserică spre cimitir pentru a comemora camarazii căzuţi  în lupta cu separatismul, au fost înconjurați, agresaţi şi reţinuţi de un detaşament al miliţei transnistrene.  Pentru că au îndrăznit să ridice drapelul Republicii Moldova, primarul de atunci Valeriu Miţul şi consilierul Iurie Coţofan au ajuns în faţa unui pretins judecător al ”judecătoriei Dubăsari” care i-a condamnat la şapte zile de arest contravențional pe motiv de nesupunere cerințelor milițienilor. Ei demult erau ca sarea în ochi pentru autoritățile nerecunoscute și n-a fost ratat prilejul de revendicare. Au fost plasați intenționat în celule umede, pline de mucegai din subsolul secției de miliție din orașul Dubăsari şi privaţi de dreptul de a comunica cu avocaţii şi a primi merinde de la rude. Sub presiunea avocaţilor şi a opiniei publice, după trei zile, au văzut lumina soarelui. Timpul petrecut în celule a fost suficient pentru a-i ramoli fizic, dar nu şi moral. În urma detenției, ambii combatanţi au fost spitalizați din cauza înrăutăţirii stării generale de sănătate. Ulterior, primarul  Valeriu Mițul a fost diagnosticat cu insuficiență cardiacă și a fost supus la două intervenții chirurgicale. După acel stres starea de sănătate nu s-a mai ameliorat. Cazul a fost reclamat la  CtEDO şi pătimiţii, asistaţi de avocaţii PROMO-LEX, au  obținut, după nouă ani de așteptare, câştig de cauză. Curtea a constatat violarea art. art. 3, 5 par. 1, 13 ale Convenției de către Federația Rusă și a dispus încasarea sumei de 9000 Euro în calitate de prejudicii morale pentru fiecare reclamant, și 1800 Euro în calitate de costuri și cheltuieli.
De altfel, mai multe persoane din raionul Dubăsari care au avut de suferit din cauza forţelor separatiste, au avut în ultimii ani câştig de cauză, doar că Rusia nu se grăbeşte să achite despăgubirile.
Alexandru Postică, director de proiect Promo-Lex, a declarat pentru Est-Curier că ”E un proces îndelungat de executare. Suma de bani e pe locul II, pe primul loc este recunoasterea violării drepturilor persoanei. Achitarea prejudiciului nu absolveşte statele vizate de respectarea drepturilor omului şi lichidarea lacunelor legislative. Vorbim de violări sistemice ale drepturilor omului şi pe lângă faptul că Federaţia Rusă are datoria să achite nişte bani, mai are şi obligaţiunea să nu admită astfel de încălcări pe viitor. La moment echipa Promo LEX a reprezentat sau reprezintă cu succes în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului peste 2000 de persoane. Curtea a pronunțat decizii și hotărâri în cel puțin 86 de cauze reprezentate de avocați de la Asociația Promo LEX. Pe aceste cazuri au fost pronunțate 61 de hotărâri sau decizii prin care s-a recunoscut cel puțin o violare… Din tot acest număr de 86 de cauze câștigate, 37 de cauze sunt îndreptate împotriva Moldovei, iar în 49 de cauze ce-rerile au fost depuse împotriva Moldovei și Rusiei (cazurile transnistrene). În total am reușit să adjudecăm beneficiarilor noștri 5371656 Euro, dintre care 427211 Euro este datoria Moldovei care a fost achitată, dintre care 16900 Euro pe cazu-rile transnistrene (ce urmează să fie executată). Evident că în cazurile transnistrene urmează un proces îndelungat de executare a hotăririlor, dar cel puțin există un început. Am reușit crearea unei jurisprudențe importante în domeniul drepturilor omului, ce a fost la baza mai multor modificări a legislației, precum și modificări comportamentale ale autorităților, iar Valeriu Miţul şi Iurie Coţofan sunt pionerii acestei schimbări.”
E. Chiriac
fotosimbol

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button