Şi minorii pot fi obligaţi să plătească amenzi

În anul 2017, 21 de minori au comis în raionul Criuleni 32 de infracţiuni. Informaţia a fost făcută  publică de către inspectoarea biroului siguranţă copii, Eugenia Florica, în cadrul unei adunări de părinţi la LT „B. Dânga” din Criuleni.

Potrivit Eugeniei Florica, începând cu anul 2017, în urma modificării legislaţiei, minorii, dacă au împlinit 16 ani, sunt sancţionaţi cu amendă, pe care o achită personal sau pe care o achită părinţii. Inspectoarea spunea, că mulţi dintre tineri sunt indignaţi, când li se aplică amenda, pe motiv că sunt elevi încă şi nu au venituri, iar judecătorul îi poate aplica pedeapsa cu muncă în folosul comunităţii, un anumit număr de ore. Inspectoarea a mai spus, că în anul 2017, în raionul Criuleni s-au înregistrat 15 cazuri de abandon de domiciliu, patru cazuri de tentativă de suicid.

În 2017, în raionul Criuleni au fost patru tentative de suicid, pe când în Republica Moldova, unsprezece minori şi-au pus capăt zilelor. Cel mai mic copil care a încercat să se sinucidă, are doar şapte ani. Copilul a ajuns la disperare, după cum spunea Eugenia Florica, din cauza nepăsării părinţilor (tatăl – alcoolizat, mama – plecată peste hotare), iar copilul era luat în derâdere de către semenii săi din mahala din cauza lucrurilor urâte care se petrecuse anterior în familia sa.

Actualmente în vizorul biroului siguranţă copii a IP Criuleni sunt luaţi 42 de minori. Aceştia nu neapărat au comis infracţiuni sau contravenţii, dar sunt monitorizaţi şi pentru abandon şcolar, pentru că au fugit de acasă, etc. Până la acest moment, angajaţii biroului siguranţă copii au efectuat cca 300 de acţiuni cu caracter informaţional şi incluiziv pentru copii în comunităţi, care au avut drept teme de discuţii siguranţa on-line, siguranţa personală, delicvenţa juvenilă, siguranţa la trafic, etc.

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *