Între două sărbători

Izbiștenii au decis să separe sărbătoarea laică “Ziua Satului” de cea religioasă – Hramul bisericii. Astfel,  duminică 29 octombrie în curtea Casei de cultură au fost vernisate expoziții, au evoluat picii de la grădiniță, elevii gimnaziului, membrii renumitei pe timpuri fanfare de la Izbiște. Biblioteca Publică a scos în lume setul de roboți, împreună cu membrii roboclubului „Funtastic”.

Iz 3

Primarul satului Ion Plămădeală a trecut în revistă reușitele satului din acest an și a mulțumit sătenilor pentru implicare și susținere. Or, bunăstarea unei localități depinde de cetățenii ei. APL  a anticipat sărbătoarea cu acordarea unui gest de atenție persoanelor trecute de  a doua tinerețe, care au muncit pentru prosperarea satului. La Izbiște 89 de persoane au trecut de 75 ani și primăria în acest an le-a bucurat cu colete de produse igienice, procurate cu acordul Consiliului local.

I z2

De altfel, proiectele sociale sunt acum în prim plan pentru izbișteni, după cum afirmă primarul Ion Plămădeală. În acest scop este susținut și de conaționalii plecați peste hotare. Veaceslav Sajin, bunăoară, când revine acasă, nu uită de copiii satului pentru care găsește daruri și cuvinte potrivite. De două luni patru persoane în dificultate beneficiază de o masă caldă pe care le-o dăruiesc prietenii satului din Irlanda. De curând 20 de persoane vor fi incluse în programul „Adoptă un bătrân „ pentru a primi pâine. Speră edilul că vor deveni mai activi și consătenii pentru a amenaja terenul de joacă pentru copii, proiect ce poate fi realizat cu contribuția tuturor sătenilor, inclusiv celor plecați peste hotare.

Iz 1

La 8 noiembrie sătenii au sărbătorit hramul bisericii, “Sf. Dumitru”, participând la Liturghie și spre seara au recuperat hora satului, compromisă pe 29 octombrie de ploaie. De data aceasta, au fost și în compania  artiștilor  de la Chișinău. Satul Izbişte are prima atestare documentară din 1453.

M. Doruș

Fotografii de Alexandru Rusu, şeful Bbliotecii Publice Izbişte şi ghidul clubului “Activfotograf”

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *