Şi migranţii fortifică ţara

La 21 august, în premieră, în comuna Coșnița a fost organizată Ziua Diasporei. Migrația este un fenomen cu multe efecte colaterale și pe lângă beneficii are și cele mai triste  note – Strainătate și Dor.

Primăria comunei Coșnița, Asociaţia Originarilor din comuna Coşniţa, împreună cu echipa de proiect Migraţie şi Dezvoltare Locală al UNDP Moldova, au încercat să elucideze această temă și să aducă un omagiu conaționalilor care s-au înstrăinat de casă, dar continuă să susțină prin remitențele lor dezvoltarea țării și comunității locale.

Petru Staibe,  președintele Asociației băștinașilor din Coşniţa, a informat despre activitatea organizației și actualizarea programului de acțiuni a acesteia.

Impact emoțional sporit au avut evoluările colectivelor Grădiniţei nr. 1, directoare dna. Leşan Lilia, colectivului artistic cu titlul model condus de dl. Anatol Cojocaru, picturile elevilor  de la Şcoala de Arte, director Ivanov Vasile şi profesoară Irina Dragoi.

14055034_322734404728668_4356712856045685778_ncosnita2

Primarul Comunei, Alexei Gafeli, a vorbit despre elaborarea Strategiei de dezvoltare socio-economică a comunei în perioada 2016-2020 și identificarea unor activități, ce ar putea fi implementate cu suportul proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală al UNDP Moldova. În acest scop a fost făcut anterior un sondaj printre cetățenii satelor Coşniţa şi Pohrebea, în special, cei care se află în migrație permanentă sau temporară, în țară sau în afara ei. Ideea de proiect, care va acumula cele mai multe voturi, va fi finanțată cu un grant de 20 000 dolari din partea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare prin intermediul proiectului PNUD „Migrație și Dezvoltare Locală”.xpoziţia de carte la biblioteca locală, recitalurile de cântece şi poezii ale copiilor au fost dedicate în acea zi tuturor persoanelor originare din comună, care sunt plecate temporar sau permanent peste hotarele ţării. La biserica din localitate s-a oficiat o Liturghie și s-a citit rugăciunea pentru călători. Evident,  Ziua diasporei nu s-a limitat doar la un program artistic, ci au fost aprobate și programe de activitate ulterioară.

cosnita

La această sumă se vor adăuga 10% contribuția primăriei și 10% contribuția comunității, inclusiv, a migranților.

Au fost identificate  trei idei de proiect, agreate în cadrul Grupului Local de Inițiativă de implementare a proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală” în comuna Coşniţa:

- Achiziţionarea unui tractor cu remorcă pentru colectarea deşeurilor menajere şi lucrări de dezăpezire (astăzi comuna nu dispune de echipament specializat pentru evacuarea deşeurilor);

- Forarea unei noi sonde arteziene pentru aprovizionare cu apă în satul Coşniţa;.

- Crearea unui centru sportiv pentru persoanele de toate vârstele

Elena Alexei

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *