CriuleniEst-CurierSocial

Îndemnizația aleșilor nu va crește, în schimb s-au mărit unele taxe

Consiliul sătesc Cruglic s-a întrunit în ultima ședință, a șaptea din anul 2017, pe data de 18 decembrie. Pe ordinea de zi au fost 28 de proiecte de decizie, discutate de către 12 consilieri prezenți la ședință.

IMG_8818
Consilierii în şedinţă. Preşedintele şedinţei – Ion Popa.

Proiectul bugetului a fost dezbătut amănunțit în lectura a doua la capitolul taxe și alocări. Pentru 2018 bugetul satului Cruglic a fost aprobat în mărime de 4 mln 119,1 mii lei. În proiectul deciziei a fost trecută suma de 80 de mii de lei, pe care primăria ar fi trebuit s-o acumuleze din taxele aplicate afacerilor mici sau agenților economici. Consilierii au stabilit, însă, că un agent economic, care desfășoară activitate în domeniul comerțului cu cereale, va trebui să achite o taxă de 50 de mii de lei, față de 6000, cât a achitat în anul 2017, respectiv contabilitatea va trebui să ia în calcul creșterea veniturilor cu 44 de mii de lei. Ion Grecu, consilierul care a propus această modificare, a argumentat creșterea acestei taxe de aproape opt ori prin aceea, că operatorul economic desfășoară comerț din mașini de mare tonaj, ceea ce se răsfrânge negativ asupra stării drumurilor din sat. Stațiile PECO din teritoriu vor achita 25 mii lei, ca și anul trecut. Unitățile comerciale care au suprafața de până la 50 metri pătrați vor achita o taxă de 3300 de lei anual; de la 51 până la 100 metri pătrați – 3600 de lei; de la 101 până la 200 metri pătrați – 4000 de lei. Un magazin de materiale de construcție va achita 9000 de lei anual. Consilierii au votat și taxarea comerțului ambulant. Astfel, pentru o zi de vânzare pe teritoriul satului, din autoturisme, microbuze și camioane, comercianții vor trebui să achite, respectiv, 50, 100 și 500 de lei. Cum va incasa primăria acești bani, urmează să stabilească autoritatea executivă.

Cifra de 9,7 mii lei pentru acțiuni sportive, spunea Ion Grecu, este una derizorie pentru satul Cruglic, și se calculează conform normativelor vechi. Consilierul spunea că legea privind descentralizarea care funcționează din 2007, nu este aplicată la Cruglic. ”Este și vina noastră, a consilierilor, dar și a primarului, pentru că ni se dau de sus cifrele acestea – la cultură, la hrana copiilor, la sport – și așa cum ni se dictează, de ani de zile, de când era Uniunea Sovietică, așa și continuăm să le aprobăm”, spunea Grecu. Dumnealui constata că, spre deosebire de primăriile vecine, primăria Cruglic nu are o echipă de fotbal, iar tinerii își petrec marea parte a timpului liber în preajma unităților comerciale, jucând cărți, pentru că nu prea au alternative sub formă de activități sportive. Consilierul a propus, ca în 2018 să fie organizate mai multe acțiuni sportive, nu doar o dată pe an trânta la berbec, de hram. Consiliera Svetlana Cucu a propus ca la ședința următoare primarul să prezinte un plan concret al acțiunilor sportive în sat cu indicarea sumelor de bani de care ar fi nevoie pentru ele, ca să se decidă și asupra alocărilor din fondul dispobibil. Ion Popa, președintele ședinței, a făcut precizările de rigoare asupra sumelor convenite și textului final, a pus decizia la vot, aprobată unanim.

Consilierii au mai decis că îndemnizația pentru participarea la ședințele consiliului sătesc nu va crește în 2018, mărimea acesteia rămânând 600 de lei per fiecare ședință.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button