CriuleniEst-CurierSocial

Am sădit, dar îi îngrijim a lehamite 

Majoritatea copacilor sădiţi anul trecut pe str. 31 August, 1989, în oraşul Criuleni, s-au prins bine, au înflorit şi primăvara din 2016, şi anul acesta, însă nu se ştie, dacă vor mai avea şansa să crească mari şi rotaţi, dată fiind atitudinea atât a celor care îi rup, dar şi în egală măsură a celor care îi îngrijesc.

IMG_7409 Conform unui plan de amenajare a str. 31 August, 1989, făcut public în campanie electorală de câţiva dintre pretendenţii din 2014 la fotoliul de primar, tufele tăiate şi plopii uscaţi sau verzi, dar destul de bătrâni, urmau să fie înlocuiţi cu copaci şi iarbă verde, tunsă frumos. Ideea a prins contur în perioada imediat următoare după alegeri, consiliul  alocând banii necesari din bugetul oraşului. Copaci din specia Cercis şi Catalpa au sădit la clacă mai mulţi orăşeni, în aprilie 2016, iarba printre tulpini a fost semănată de angajaţii Întreprinderii Municipale “Comun Service”.  Până aici totul a fost bine şi fumos. Însă observăm acum, la sfârşit de vară, pentru că e cald ca vara, că unii copaci nu au vigoarea care ar trebui să-i  caracterizeze, alţii s-au uscat de tot. Parcă au fost ploi, şi destul de regulat în acest an, iar anul trecut şi udaţi din poloboc au fost. La o simplă examinare, se vede cu ochiul liber, că aproape toţi au tulpina vătămată la nivelul pământului. Excepţiile sunt puţine. Poate doar acei lângă care a rămas câte un ţăruş. Cei care au coaja vătămată de jur împrejur s-au uscat deja, dar au dat lăstari de mai jos de vătămătură, semn că au rădăcinile viguroase. Solicitat la faţa locului să ne ofere un comentariu, Ion Guzun, şeful Inspecţiei Ecologice Criuleni, a spus iniţial că vătămările par a fi intenţionate. Dar după ce a examinat mai mulţi copaci, crede că vătămarea lor ar putea fi cauzată de muncitorii care tund iarba şi se apropie prea mult de tulpina copacilor cu aparatul de tuns sau cu sapa. Expertul crede că vătămarea coajei copacilor poate fi cauza uscării unora dintre ei, dar şi a creşterii în general proaste a celorlalţi, pentru că se întrerupe circulaţia sevei. “Nu văd altă cauză, de ce se usucă. Din ce am văzut, nouă din zece arbori sunt afectaţi”, a spus funcţionarul, adăugând că va sesiza responsabilii de la primărie şi că ar fi fost necesar ca muncitorii să fie instruiţi de către un maistru, cum se fac lucrările corect.

IMG_7413

IMG_7412


IMG_7410

L-am sesizat şi pe Alexandru Iarovoi, inginerul-şef al ÎM « ComunService », despre cauza posibilă a stării proaste a copacilor de pe 31 August şi necesitatea protejării tulpinii cu ţăruşi sau alte dispozitive. Dumnealui a spus că există soluţii, chiar a identificat una, care nu este scumpă, dar poate fi eficientă, şi chiar a spus o pune în aplicare.

De copacii rupţi la jumătate sau dezbinaţi de unii «oameni» nu mai vorbim. E o temă aparte şi credem că doar sancţiunile pot schimba situaţia, dacă se va depista măcar un răuvoitor. Amintim că decizia de a aloca bani pentru amenajarea străzii centrale, consilierii oraşului au aprobat-o la 22 martie 2016. Tot atunci consiliul a alocat 30 mii lei pentru procurarea a cca 160 de arbori.

S. Cernov

Fotografii: copaci uscaţi şi cu tulpina vătămată

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button