Social

O ocazie pentru 30.000 de familii vulnerabile de a economisi 1618 lei anual

Programul „Rabla pentru electrocasnice” începe astăzi, 26 martie 2024 o nouă rundă, de oferire a voucherelor gratuite pentru becuri LED destinate 30.000 de familii vulnerabile.

Voucherele în valoare de 500 de lei pentru achiziționarea becurilor economice vor fi distribuite consumatorilor înregistrați în sistemul informațional compensatii.gov.md și a căror vulnerabilitate energetică a fost una foarte ridicată. Voucherele pentru becurile LED vor fi oferite gratuit, fără contribuție personală.

Prioritatea în selecția beneficiarilor este acordată familiilor cu cel puțin un copil, numărul copiilor fiind un factor determinant. De asemenea, consumul de energie electrică este luat în considerare în procesul de selecție.

Conform estimărilor, o familie poate economisi aproximativ 1618 lei pe an la factura de energie electrică doar prin înlocuirea becurilor incandescente cu cele economice de tip LED. Economia anuală în urma înlocuirii unui singur bec incandescent de 60W cu un bec LED de 7W este de 323 lei.

Beneficiarii vor fi informați prin intermediul mesajelor SMS despre disponibilitatea voucherelor în conturile lor personale pe platforma compensatii.gov.md. Persoanele care nu dispun de telefoane mobile sau acces la internet sunt asistate de către reprezentanții Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS).

Aceasta reprezintă a patra sesiune de acordare a voucherelor pentru becuri LED. Programul „Rabla pentru electrocasnice” este gestionat de PNUD Moldova în colaborare cu Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

În sesiunile anterioare ale programului, au fost distribuite deja 32 846 vouchere destinate achiziționării de becuri LED și pentru achiziționarea de echipamente mari. Astfel, în total, familiile vulnerabile au achiziționat cu ajutorul voucherelor 5044 de electrocasnice mari și aproape 222 416 becuri de tip LED.

Totodată, de la începutul anului, la Centrul de suport din cadrul Centrului Național pentru Energie Durabilă au fost recepționate în jur de 4.000 de apeluri.

Informații detaliate despre program pot fi găsite pe site-ul ecovoucher.md. În cazul în care este necesar sprijin pentru utilizarea voucherului, Centrul de suport din cadrul Centrului Național pentru Energie Durabilă poate fi contactat la numărul de telefon 0 8005 5005.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button