Social

La 31 martie Republica Moldova va trece la ora de vară. Atenționări!

La 31 martie 2024,  Republica Moldova va trece la ora de vară. În noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, ceasurile vor fi schimbate cu o oră înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Trecerea la ora de vară are scopul de a folosi la maximum lumina solară, în intervalul aprilie – octombrie la propunerea Comisiei Economice Europene a ONU și concomitent cu statele membre ale Uniunii Europene.

Deși în luna martie 2019, deputații europeni au votat pentru renunțarea la schimbarea orei în Uniunea Europeană începând cu anul 2021, lăsănd la discreția fiecărui stat, membru al UE, dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă” (ora standard), schimbări nu s-au produs.

În general, majoritatea țărilor din Europa și din alte părți ale lumii trec la ora de vară în lunile martie-aprilie și revin la ora standard în octombrie-noiembrie. Totuși, există unele țări sau regiuni care nu aplică ora de vară deloc. Acestea includ:

  1. Islanda
  2. Belarus
  3. Kosovo
  4. Rusia (cu excepția anumitor regiuni)
  5. Turcia (în 2020 a decis să rămână permanent la ora standard.

În Republica Moldova trecerea la ora de vară are loc inclusiv din considerentul că economia țării noastre este conectată la unele elemente ale Pieței Unice Europene prin intermediul Acordului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană.

Atenționări

Mai mulți specialiști în medicină și psihologie susțin că trecerea la ora de vară poate influența starea de sănătate și de spirit. Persoanelor care suferă de maladii cronice li se recomandă, în perioada de tranziție, mai multă odihnă, alimentație adecvată și să fie cât mai atente cu tratamentele permanente, ca să nu le întrerupă.

La ora de vară vor fi trecute și echipamentele de casă și de control

Serviciul Fiscal de Stat amintește contribuabililor despre obligația de a modifica ora echipamentelor de casă și de control conform orei de vară până la 20 aprilie 2024. În caz contrar acesta se va considera defectat.

Potrivit Regulamentului cu privire la exploatarea echipamentelor de casă şi de control pentru efectuarea decontărilor în numerar şi/sau prin alt instrument de plată, contribuabilii sunt obligați să utilizeze echipamente de casă și de control în stare de funcționare.

Una din cerințele în care echipamentele de casă și de control se consideră în stare bună de funcționare este dacă acestea imprimă pe documente data calendaristică curentă şi timpul cu deviere maximă de 15 minute de la timpul real (excepție făcând devierea cu o oră în perioada de trecere de la ora de vară/iarnă la ora de iarnă/vară, care nu va depăși data de 20 noiembrie/aprilie a anului în curs).

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button