Est-CurierInternaționalSănătate

Vaccinul „Sinopfarm” a fost aprobat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a introdus, la data de șapte mai, vaccinul Sinopharm împotriva COVID-19  în Lista de utilizare în urgențe (EUL), aprobând utilizarea acestuia la nivel mondial. Anunţul a fost făcut de către Ministerul Sănătăţii, Protecţiei Sociale şi Muncii al Republicii Moldova. 

Vaccinul Sinopharm este produs de Beijing Bio-Institute of Biological Products Co Ltd, filială a China National Biotec Group (CNBG).

De precizat că acordarea autorizației de urgență a fost posibilă doar după evaluarea vaccinului Sinopharm de experții OMS. Asta a inclus și inspecții în cadrul unităților de producție.

Vaccinul Sinopharm este un vaccin inactivat numit Vaccinul SARS-CoV-2 (Vero Cell). Este recomandat pentru adulții de 18 ani și mai mult, cu administrarea a două doze la o distanță de trei, patru săptămâni. La fel, a fost estimată o eficacitate de aproximativ 79%. Vaccinul Sinopharm este aprobat în peste 20 de țări ale lumii, printre care China, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Serbia și Ungaria.

Până la sfârșitul lunii februarie 2021, au fost administrate peste 43 de milioane de doze, dintre care 34 de milioane în China și alte nouă milioane de doze în țările unde este aprobat. La nivel european, vaccinul este utilizat în Serbia și Ungaria.

Amintim că R. Moldova a primit un lot de 150 mii de doze de vaccin Sinopharm din partea Chinei la sfârșitul lunii aprilie curent. Cu acest vaccin a ales să se imunizeze prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

Până acum, OMS a autorizat vaccinurile BioNTech/ Pfizer, AstraZeneca, Moderna şi Johnson & Johnson. Sinopharm devine al cincilea ser permis spre administrare în ţările Uniunii Europene. În Republica Moldova este administrat şi vaccinul produs de savanţii din Federaţia Rusă, „Sputnik-V”, aprobat condiţionat de ţara noastră.

Imagine: msmps.md

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button