CulturalDubăsariEst-CurierSocial

UE# Uniunea Europeană facilitează cunoașterea istoriei locale la Doroțcaia

Situat la răscruce de vremuri și interese, după cum afirmă localnicii, satul Doroțcaia, raionul Dubăsari, a fost trecut  prin foc și prin sabie de mai multe ori. Ceea ce nu a putut ajunge la urmașii contemporani prin
mesajele verbale a ajuns la destinație prin mostrele muzeale.

Andrei Berzan, actualul director al Muzeului din Doroțcaia, spune că instituția fondată în 1985 de regretatul Terentii Evstratiev inițial punea accent pe istoria gloriei militare, căci la Doroțcaia în timpul celui de-al II război  mondial și-au pierdut viața peste 700 de soldați, iar satul în acele timpuri a fost văduvit de 129 de bărbați.
Ulterior fondul muzeistic s-a completat cu alte vestigii, în sălile de expoziții au apărut și obiecte etnografice, astăzi
patrimoniul depășind 7000 exemplare. La Doroțcaia a fost găsită și cea mai veche colecție de monede elene, bătute în ani 350-400 înaintea erei noastre.

– Cele mai prețioase exponate sunt fotografiile oamenilor noștri care au trecut prin timpuri de restriște, dar
au păstrat izvoarele, vatra satului, și atunci când vine un călător avem ce-i arăta și cu ce ne mândri – afirmă Andrei
Berzan.
Din acest an, 2021, Muzeul de la Doroțcaia suferă și o metamorfoză aspectuală datorită proiectului ”Conservarea muzeului satului Doroțcaia, r-nul Dubăsari” finanțat în cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Din finanțarea UE au început lucrările de reparație a acoperișului, reparație interioară și procurarea vitrinelor pentru exponatele muzeale în sumă de circa 40 mii euro, iar lucrările exterioare a fațadei muzeului, în sumă totală de 250 mii lei, sunt executate de către primăria s. Doroțcaia.

Larisa Leaşco, colaboratoare a muzeului, spune: ”Aducem mulțumirile noastre Uniunii Europene pentru selectarea proiectului de renovare a muzeului Doroțcaia și sperăm că acesta va intensifica consolidarea activităților de dezvoltare, cooperare și încredere între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru. Actualmente au fost finisate lucrările de reparație a acoperișului muzeului. Sunt în toi lucrările de schimbare a întregului sistem de  iluminare în interiorul muzeului. În a doua decadă a lunii mai se va desfășura reparația interioară a muzeului, a două săli, ca până la sfârșitul luni mai toate cele peste 7000 exponate să-și ocupe locul binemeritat în muzeu”.

Primăria Doroţcaia informează, pe pagina sa web, că proiectul „Reparaţia şi conservarea patrimoniului cultural-istoric al Muzeului de Istorie şi Etnografie din s. Doroţcaia” este susţinut financiar de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), şi din contribuţia comunităţii, bugetul local, în valoare de 250 mii de lei.

Încrederea între oameni se stabilește prin cunoaștere. Locuitori din peste 200 de țări au pășit pragul Muzeului înregistrat cu nr. 73 în Registrul Muzeelor din Republica Moldova și au văzut aici reflecții ale vieții pe care au trăit-o localnicii, chiar dacă viața nu li se schimbă după cum și-ar dori unii sau alți politicieni.

E. Chiriac

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button