Asociațiile Obștești ”Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” și ”Asociația pentru Dezvoltare Comunitară și Dialog Deschis”, anunță, din ianuarie 2021, începutul unei campanii de educare și implicare a locuitorilor orașului Criuleni, satelor Zolonceni și Ohrincea, în îmbunătățirea gestionării deșeurilor la nivel local.
Obiectivul campaniei media și advocacy este informarea cetățenilor sus numiți despre importanța sortării deșeurilor, inclusiv a celor electrice și electronice.
Ca urmare a desfășurării acestui proiect, în or. Criuleni vor apărea câteva boxe pentru colectarea deșeurilor electronice (baterii, cabluri, telefoane și tablete, etc), dar și va fi amenajat un punct de colectare a tehnicii uzate electrocasnice, pe teritoriului Întreprinderii Municipale ”Comunservice”.
Legea obligă, autoritățile dirijează
Unul dintre argumentele care au stat la baza acestui proiect, este și Legea privind deșeurile (Legea nr. 209 din 29.07.2016), care obligă Autoritățile Publice Locale să aloce terenuri sau spații speciale pentru depozitarea temporară a deșeurilor electrice și electronice, iar societatea civilă vine în ajutorul autorităților, cu suportul material și realizarea obiectivelor.
Coordonator al proiectului este Vlad Panfili, președinte al Asociației pentru Dezvoltare Comunitară și Dialog Deschis, care a argumentat activitățile proiectului în felul următor:
– Problema deșeurilor, este lipsită de atenția cuvenită din partea autorităților publice, deși este una care îi afectează direct pe toți locuitorii comunității, fără excepție. Pe lângă necesitatea unei infrastructuri pentru colectarea separată a deșeurilor, un factor important este informarea constantă a populației despre regulile și utilitatea sortării acestora. Scopul campaniei este de a convinge cât mai mulți locuitori să sorteze deșeurile, practică care de mult timp este folosită în comunitatea statelor europene și care în sec. XXI nu reprezintă o inovație, ci o strictă necesitate. Astfel, avem ferma convingere că punem umărul la reducerea deșeurilor aruncate la gunoiștea de la periferia orașului, care continuă să se extindă și să polueze aerul și apele subterane.
Proiectul va avea și o denumire sugestivă – ”Selectăm și reciclăm, sănătate să avem!”, și este primul proiect al asociației conduse de Vlad Panfilii.
Bateriile și echipamentele – poluanți periculoși
Factor poluant deosebit al mediului reprezintă aparatele electrocasnice și cele electronice, pe care mulți moldoveni, inclusiv criulenenii, continuă să le arunce la gunoi, deși ele ar putea fi dezmembrate și reciclate. Aici vorbim de frigidere, televizoare, computere, fierbătoare electrice, tablete, telefoane, baterii și tot felul de cabluri, imprimante, monitoare, copiatoare, faxuri, telefoane mobile,etc.
Substanțele periculoase conținute în aparatele de uz casnic (mercur, clorură de polivinil, beriliu, plumb etc.) au un impact foarte negativ asupra ecosistemului și omului. Toate deșeurile lasă urme de poluare în apa pe care o bem, în solul în care ne creștem legumele, în aerul pe care-l respirăm. Pentru deșeurile electrice și electronice există soluții durabile, pe care le oferă companiile specializate în colectarea și reciclarea acestora. De exemplu, pe pagina web www.reciclare.md aflăm că locuitorii țării noastre, dacă ar depune cu toții efort, ar putea trimite la reciclare până la 90% din DEE pe care le produc. De ce este important să fie colectate DEE?
”Echipamentele electronice vechi devin poluante atunci când nimeresc în gunoiștile comune. E binecunoscut faptul că o baterie aruncată la groapă contaminează un metru cub de sol. Noi ridicăm aceste echipamente preponderent de la agenți economici, care ne solicită să venim la ei, le dezmembrăm în plastic, cabluri, microscheme, sticlă, și le exportăm la reciclare peste hotare. Plasticul de la computere se reciclează în Spania, de exemplu, cantitatea solicitată de companie fiind de nu mai puțin de 20 t, ca să avem o colaborare cu ei. Serviciul nostru este solicitat și de cetățeni, prin intermediul paginii web. În decembrie 2020 am avut vreo 80 de solicitări. Au existat și acțiuni solitare la nivel de primării, când autoritățile au organizat în sate puncte de colectare, dar poate că oamenii au fost puțin informați, cantitățile adunate erau mici. Unii locuitori predau televizoarele la fier vechi, dar ele nu sunt fier vechi. Unii ne mai întrreabă ”da ce dați pentru asta?”, dar noi nu dăm nimic, noi ne menținem economic, acoperindu-ne cheltuielile din ceea ce reușim să vindem. Cel mai greu le vine pensionarilor să ducă aceste deșeuri la centrele de colectare, or, majoritatea din ei sunt solitari, având cel mai des copiii plecați peste hotare. Un punct de colectare în orice oraș e binevenit, ca și o zi în care oamenii pot scoate aceste deșeuri, iar serviciul de salubrizare să le evacueze, numai nu la groapa comună, ci la depozit, cu reciclarea ulterioară. Ne bucură că oamenii se schimbă. Am avut un caz, când o tânără mamă din Chișinău ne-a solicitat să ne dea un fierbător defectat. Evident, noi am mers, l-am ridicat și i-am mulțumit pentru atitudine, or, asta denotă că oamenii devin mai responsabili față de mediu, înțeleg că este un deșeu specific și doresc să facă parte din schimbare” – ne-a spus Sergiu Guzun, președinte IP ”Planeta Verde Moldova”.
Nu este primul proiect de mediu în or. Criuleni
”Am lansat inițiativa de sortare a deșeurilor în Criuleni acum 3 ani mai mult pentru susținerea revendicării dreptului la muncă a persoanelor cu dizabilități. Dar rezultatele atinse ne-au motivat să continuăm cu mobilizarea cetățenilor pentru a sorta deșeurile și a contribui la reducerea volumului de deșeuri depozitate la periferia zonei în care locuim. Ne propunem, împreună cu partenerii, să dezvoltăm atitudini și comportamente responsabile pentru a avea comunități salubre și evident, sănătate, pe termen lung” – a explicat Victoria Secu, directoare AO FCPS, implicarea organizației în acest proiect.
Pentru a afla care este nivelul de informare al locuitorilor or. Criuleni și satelor din componență despre colectarea selectivă a deșeurilor, despre problemele pe care le întâmpină, despre atitudinea lor față de problemele de mediu, organizatorii campaniei au lansat un sondaj de opinie, la care cetățenii sunt îndemnați să răspundă, accesând link pentru a răspunde în limba română sau în limba rusă.
Campania va fi implementată cu sprijinul Equal Rights and Independent Media (ERIM) și suportul financiar al Uniunii Europene. Publicația ”Est-Curier” este partenerul media al proiectului.
S. Cernov