Ecologic

Un cufundar polar (Gavia arctica) a fost observat pe lacul de acumulare Dubăsari

A zecea ediție a Recensământului de Iarnă al Păsărilor Acvatice (International Waterbird Census) a venit și cu surprize pentru ornitologii moldoveni. 

 Observatorii Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) Vitalie Ajder, Silvia Ursul, Gheorghe Țîcu, Alexandru Țurcan, Mihai Ghilan, Andrei Lazarchevici și Jonathan Hecke au monitorizat în perioada 10-20 ianuarie,2023, principalele bazine acvatice ale țării: lacurile Manta și Beleu din lunca Prutului, lacurile Taraclia, Congaz și Comrat din Găgăuzia, lacul Ghidighici, lacul Sălaș, lacul de acumulare Dubăsari, lacul de acumulare Costești-Stânca și segmentul fluviului Nistru între Naslavcea și Soroca.

În total, în toate bazinele acvatice studiate au fost înregistrate 88 de specii de păsări acvatice:

  • 4 specii de gâște (gâscă de vară, gâscă de semănătură, gâscă cu gât roșu, gârliță mare),
  • 3 specii de lebădă (lebădă mică, lebădă de vară, lebădă de iarnă),
  • 12 specii de rațe (călifar roșu, călifar alb, rață mare, rață mică, rață sulițar, rață moțată, rață cu cap negru, rață cu cap castaniu, rață fluierătoare, rață pestriță, rață lingurar, rață fluierătoare),
  • 2 specii de corcodei (corcodel mare, corcodel mic),
  • 3 specii de ferestrași (ferestraș mare, ferestraș moțat, ferestraș mic),
  • 1 specie de cufundar (cufundar polar),
  • 2 specii de stârci (stârc cenușiu, egretă mare)
  • 3 specii de pescăruși (pescăruș pontic, pescăruș râzător, pescăruș sur),
  • 3 specii de limicole (ciocîntors, nagâț, culic mare).
  • Pe lângă acestea, au fost înregistrate mai multe specii de porumbei, ciocănitori, șoimi, acvile, ulii, ereți și multe specii aparținând grupului paseriforme (grauri, pițigoi, cinteze, presuri, vrăbii).

Conform spuselor  Silviei Ursu,la nivel național, cele mai des întâlnite specii au fost rațele mari (Anas platyrhynchos), urmate de lebede de vară (Cygnus olor) și lebede de iarnă (Cygnus cygnus). Aceste păsări obișnuiesc să vină în Republica Moldova pe timp de iarnă din diverse regiuni nordice ale continentului european.

 

Lebede de iarnă. Foto-Credit: Gheorghe Țîcu

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button