Social

Trei opțiuni pentru indemnizația de îngrijire a copilului

La 1 septembrie 2022, au intrat în vigoare modificările legislative ce țin de acordarea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii.

Persoanele asigurate care se află în concediul pentru îngrijirea copilului au dreptul la trei opțiuni pentru indemnizația lunară pentru creșterea copilului:
a) de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 3 ani a copilului;
b) de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 24 luni;
c) de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 12 luni;

Opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu poate fi modificată ulterior.
În cazul solicitării indemnizației lunare pentru creșterea copilului, conform opțiunii până la împlinirea vârstei de 3 ani, cuantumul indemnizației va constitui 30% din baza de calcul, de la data acordării concediului până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (740 lei).

În cazul solicitării indemnizației lunare pentru creşterea copilului conform opțiunii pentru o perioadă de 24 luni, cuantumul indemnizației va constitui:
-60% din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puțin decât cuantumul dublu al indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (1480 lei);
-30% din baza de calcul pentru următoarele 12 luni, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (740 lei).
În cazul solicitării indemnizației lunare pentru creșterea copilului conform opțiunii pentru o perioadă de 12 luni, cuantumul indemnizației va constitui 90% din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puțin decât cuantumul triplu al indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (2 220 lei).

Tații, care au dreptul la 14 zile calendaristice de concediu paternal, conform noilor modificări, le pot folosi în 12 luni de la nașterea pruncului și nu doar în primele 56 zile, cum era anterior.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button