DubăsariEcologicEducaţieEst-Curier

Transparenţa, informarea şi „birjarii” au schimbat aspectul satului Doroţcaia

La o distanță de 35 km de capitală, într-un loc pitoresc pe malul Nistrului, se află satul Doroțcaia. Are o suprafaţa totală de 5000 ha, inclusiv extravilan – 4027 ha şi intravilan – 973 ha. Cu o populație de peste 3500 de locuitori, Doroțcaia, r. Dubăsari, în ultimii ani s-a transformat radical. Se impune prin amenajare și curățenie, dar și prin implicarea sătenilor în lucrările comunitare.

Primarul Valeriu Berzan zice că primăria are programe locale de salubrizare, amenajare și înverzire a localității în care sunt implicați cetățenii cu statut special de șomer (din motivul că nu au acces la terenurile de peste traseul Tiraspol-Râbnița); persoanele ce beneficiază de ajutor social. În bugetul pentru anul 2021 sunt prevăzuți 127,7 mii lei destinați amenajării și salubrizării localității.

D.2

Din 2015 doroțcănenii au devenit mai activi. Inițial se organizau zile de curățenie și instituțiile publice aveau un teren delimitat pentru a-l aduce în ordine. Această practică este valabilă și în prezent. Ulterior APL s-a axat pe schimbarea atitudinii în gospodăriile localnicilor. A fost lansat un concurs pentru cea mai amenajată gospodărie, mahala, fântână, și oameni se implică nu atât de dragul premiilor, cât ghidați de spiritul de competitivitate. Or, să fie declarat ”bun gospodar” e o onoare pentru orice sătean.

Între timp primăria caută surse pentru procurarea unui tractor multifuncțional ca întreprinderea municipală ”SERVCOMDOR” să-și poată exercita atribuțiile din plin. Deocamdată agenții economici se implică la transportarea gunoiului din gospodăriile cetățenilor.

”Dacă au văzut schimbări, oamenii se impică mai cu spor, spune primarul Valeriu Berzan. – Am dus un lucru explicativ masiv. Practic fiecare lucrător al primăriei, consilier motiva, demonstra că numai prin implicare comunitară putem avea o localitate mai frumoasă ca să obținem și finanțări externe. Suntem un sat unde fiecare se cunoaște și dacă cineva nu se implică, nu achită vreo cotizație, repede este arătat cu degetul. Problemele apar când oamenii sau nu înțeleg, sau n-au încredere. Din acest considerent, primăria pune accent pe informare,pe transparența activității APL și gestionării banilor publici. Doroțcănenii se implică dacă au informația corectă și deplină. Ca în orice localitate mai sunt și de cei nepăsători, dar satul e ca o familie și ori te ajută să fii în rând cu lumea, ori te impune. Suntem în zona de securitate și fără investiții din afară nu putem face față exigențelor, dar eficiența finanțărilor externe fără atitudinea gospodărească a sătenilor ar fi invizibilă. De aceea e important ca să contribuie majoritatea, fiecare cu ce poate”.

D.4

 

Sortarea și reciclarea deșeurilor rămâne o problemă

Directoarea LT Doroțcaia, Viorica Bacioi, e de părerea că schimbarea spre bine are la bază mai mulți factori. Unul ar fi implicarea persoanelor cu statut de șomer în lucrările de salubrizare. Pe de altă , Programele de salubrizare, amenajare, elaborate și explicate de lucrătorii primăriei și de consilieri, au avut un impact pozitiv.

”La adunarea satului, la diferite întruniri se comunică despre aceste probleme și programe. Noi la școală discutăm cu elevii, iar ei fac educație ecologică acasă și cu părinții. Lumea a devenit mai conștientă și responsabilă prin comunicare. La liceu am încercat să colectăm hârtia, dar nu sunt agenți economici care ar veni s-o ia pentru reciclare. Am dus tratative cu un antreprenor, însă nu am ajuns la un numitor comun. Transparența, informarea și comunicarea cu cetățenii au un rol important în dezvoltarea unei comunități” – ne-a spus Viorica Bacioi.

 „Birjarii” au schimbat aspectul satului

”Birjari” sunt numiți la Doroțcaia cetățenii cu statut special de șomer.

Doamna Maria Ivanov zice că: ”Noi suntem bătrâni, dar avem grijă să păstrăm ordinea în gospodărie. Scoatem gunoiul la poartă apoi cu tractorul nostru îl ducem la gunoiștea din celălalt capăt al satului. Dacă nu-l ducem – vine amenda, da curățenia în sat o mențin birjarii”.

”În ultimul timp s-a schimbat mult aspectul satului, s-au făcut multe cu ajutorul oamenilor și al primărieispune o altă doroțcăneancă. – S-a schimbat atitudinea sătenilor față de curățenie și este apreciat mai mult lucrul ”birjarilor”. Aceștia au participat și la reparația drumurilor, se implică în toate lucrările publice ce se fac în sat. Dacă au o căruță sau un tractor, duc și gunoiul de pe străzi. Transportarea gunoiului e o problemă, nu este un tractor special. Băbuțele mai aruncă și în râpă, dau foc gunoiului, dar tuturor le place să trăiască în curățenie”.

Unii sunt mândri că participă la amenajarea satului, alții își caută alte treburi

D.1

Boris Ctitor, vice-primar și responsabil pentru organizarea activității șomerilor, remarcă schimbarea atitudinii sătenilor în ultimii cinci ani față de salubrizare și implicare comunitară:

– În 2015 aveam 219 șomeri cu statut special în localitate, acum – 98. Micșorarea numărului se datorează faptului că o parte dintre ei au ajuns la vârsta de pensionare, iar alții au renunțat la statutul de șomer, gasind un loc de muncă mai plătit. Avem un program local de salubrizare bine conturat și 10 echipe își îndeplinesc datoria cum se cuvine. Pe de o parte îi motivează indemnizația de 700 lei pe care o primesc, dar mai mult dorința de a contribui la prosperarea satului, de a fi utili. Așa-s doroțcănenii – le pasă de satul lor. Visul nostru e să dezvoltăm în sat și un serviciu de transportare a gunoiului de la gospodari, că se mai întâmplă că unii îl mai ”uită” pe la o margine de drum sau sat. Oricum, de când a început informarea mai insistentă a localnicilor, se observă schimbarea. Consilierii locali fac lucru explicativ pe sectoarele lor, școala – lucrează cu tinerii, primăria- cu agenții economici, dar și cu cetățenii, discută la adunarea satului problemele locale și mediatizează activitatea, inclusiv pe rețelele de socializare.

D.3

Raionul Dubăsari nu are nici o gunoiște autorizată

Vitalie Chirilov, inspector pentru protecția mediului în raionul Dubăsari, spune: ”La Doroțcaia se depune muncă enormă de informare a populației și astfel se stimulează și implicarea cetățenilor în lucrările comunitare. Dacă ar ieși la curățenie în toate localitățile așa masiv, ca la Doroțcaia, țara ar avea alt aspect. Se mai întâlnește gunoi și aici, pe la porțile gospodarilor, dar per ansamblu, e cel mai curat sat. Problema e că raionul Dubăsari nu are nici o gunoiște autorizată. Există doar cele istorice, care sunt pline. Primării mai colaborează între ei, au înțelegeri verbale ca să stocheze gunoiul, dar e nevoie de investiții și proiecte moderne. La moment este elaborat un proiect național ce presupune crearea platformelor regionale de stocare și sortare, însă deocamdată atestăm ceea ce este. Oricum transparența activității APL, informarea și implicarea cetățenilor în activitățile de amenajare a satului au efectul scontat la Doroțcaia” Anatol Grajdian, care a lucrat mai mulți ani la Inspecția Ecologică Dubăsari, actualmente – inspector ecologic la Criuleni, spune că la Doroțcaia oamenii au altă mentalitate și atitudine față de satul lor. Sunt gospodari de felul lor, fac și păstrează curățenia, au grijă de râul Nistru și prin asta fac ca satul respectiv să se deosebească de alte localități.

Elena Chiriac

Foto: Doroțcaia.com

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button