Est-CurierInterviu

Tânărul care pune suflet și în piatră

Sergiu Ceban este unul dintre tinerii care contribuie la dăinuirea Criuleniului.

Sergiu Ceban. Foto screen video din arhiva „Est-Curier”.

Este meșter-faur și prin munca lui aduce bucurii gospodarilor, provocând și admirația celor care văd lucrările executate de el. Se pricepe la toate și pune suflet în ceea ce face.
Nu a visat din copilărie să activeze în domeniul construcțiilor, dar prin voia destinului a ajuns în domeniul respectiv din adolescență, fiind elev la Școala Profesională din Criuleni unde studia meseria de electro-gazo-sudor.

Prima practică de producere, de fapt, a făcut-o pe un șantier de construcție cu o echipă de tencuitori. Cărase toată ziua mortar și când seara meștera l-a întrebat „Vrei să cari mortar ori te apuci de lucru?”, nu a stat mult pe gânduri. A pus mâna pe mistrie și a început a descoperi meseria de tencuitor. Apoi a început a zidări, a face alte lucrări și diploma de sudor i-a rămas ca mărturie a unor studii pe care le aplică mai rar în practică.

Îi place ceea ce face pentru că vede evoluția lucrării de la zero până la inaugurare. Zice că, de regulă, proiectul inițial nu corespunde cu lucrarea finală. Este îmbunătățit pe parcurs. Fiind versat în mai multe operațiuni, totuși, cu mai mult drag face acoperișuri, dar nu de cele simple, ci cât mai complicate.
A lucrat mulți ani peste hotare și a constatat că în Moldova se construiește mult mai calitativ, căci și beneficiarii sunt mai pretențioși:

„La noi se lucrează mai calitativ, – afirmă Sergiu Ceban. – Europenii nu sunt atât de pretențioși, principalul la ei e să fie frumos și curat. Constructorii sunt apreciați, dar acolo sunt specializați doar într-un domeniu, pe când la noi sunt multifuncționali”.
Pandemia, războiul ne-a afectat pe toți, însă, oricum viața continuă și lumea are nevoie de serviciile constructorilor. Luând în considerație situația creată, dar și experiența acumulată, Sergiu Ceban recomandă gospodarilor ce intenționează să-și construiască o casă să facă economii în baza spațiului, nu a materialelor de construcții.
– Să construiască o casă cât mai mică, termoizolată și cu spații funcționale amenajate cu gust. O casă se face o dată pentru totdeauna. Materialele trebuie să fie calitative, căci economia are impact asupra calității și nu se justifică în timp…– spune Sergiu Ceban.

L-am întrebat dacă, în condițiile avansării tehnologiilor informaționale, roboții ar putea substitui lucrul constructorilor, care necesită, pe lângă îndemânare, pricepere și forță fizică. Mi-a răspuns negativ: ”Roboții ar putea fi folosiți la unele operații, dar mâna și sufletul omului nu-l pot înlocui, cel puțin deocamdată”.
Din acest considerent și în gospodăria personală construiește singur, deși este o prietenie și printre constructori. Mai fac schimb de sfaturi, contractează servicii comune…

Atunci când ajunge într-o localitate nouă, este atras în primul rând de aspectul clădirilor și le scanează involuntar cu ochi de profesionist. Pentru el nu contează dimensiunea localului, ci bucuria, armonia de care au parte în el stăpânii.
Nu se teme de concurență meșterul, iar celor care ar vrea să devină meșteri – constructori, le recomandă să-i urmeze exemplul și să înceapă ascensiunea în carieră de la statutul de ajutor de meșter… Nu e un lucru ușor – trebuie să cunoști și matematică, și chimie și fizică. 
E o profesie în care dacă ai greșit e totul la vedere, însă, spre deosebire de alte domenii, greșeala poate fi reparată.
Interviu de E. Chiriac

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button