CriuleniDubăsariEst-CurierSănătateSocial

Specialiştii CCSM Criuleni: sănătatea mintală, vulnerabilă la efectele pandemiei

Ziua mondială a sănătăţii mintale, este marcată la 10 octombrie, fiind stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), scopul fiind creşterea gradului de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în privinţa sănătăţii mintale.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Federația Mondială pentru Sănătate Mintală au stabilit tematica campaniei din acest an: ”Îngrijiri în sănătate mintală pentru toți” , sloganul fiind: ”Let’s make it a reality” (traducerea exactă ar fi „Să le transformăm în realitate”).
Într-o perioadă în care lumea se confruntă cu consecinţele pandemiei de COVID-19 asupra a miliarde de oameni cu un impact fără precedent asupra sănătăţii mintale, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală (CCSM) din Criuleni, vine cu un mesaj despre importanța serviciilor de Sănătate Mintală pentru populație.

Datele din această perioadă indică un impact major asupra sănătății mintale, în special asupra unor grupuri vulnerabile precum: angajaţi din serviciile care sunt cele mai expuse în lupta cu COVID-19, lucrători medicali, persoanele singure, cu probleme de sănătate somatică sau sănătate mintală, diagnosticate anterior, copiii, din cauza normelor impuse în cadrul învățămîntului, marea majoritate a populației fiind foarte afectată în această perioadă dificilă.
În această perioadă, către serviciul CCSM Criuleni s-au adresat persoane cu tulburări diverse. Anumite tulburări s-au acutizat în timpul pandemiei, cel mai mult oamenii au fost afectați din cauza restricțiilor și cerințelor de izolare. Ca rezultat asupra sănătății mintale, generat de pandemia de Covia-19, a crescut rata depresiilor, a anxietății, reacțiilor acute la stres, diverse somatizări asociate stării afectiv-emoționale.

În acest context vă informăm că Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Criuleni, care are o echipă de specialiști – psihiatru, psiholog și nursă psihiatrică, oferă servicii psihiatrice și psihologice integrate și adaptate nevoilor individuale. Aici puteţi fi consultat de către Iurie Noviţchi, psihiatru; Mariana Țurcan, psiholog; suport – nursă psihiatrică Șinchevici Maria.

Puteţi apela în cazul când aveţi nevoie de evaluare cognitiva (teste de inteligenta, atenţie, memorie), evaluarea personalitatii (afectiv, comportamental, emoţional), evaluarea familiei, cuplului, copilului, evaluarea stării de sănătate psihică. Oferim şi psihoeducație, consiliere psihologică, suport psihologic, psihoterapie individuală, de cuplu sau de grup.
Tulburările mintale sunt frecvente, însa există modalităţi eficiente de tratament. Aici sunt binevenite serviciile psihiatrice care presupun tratamente medicamentoase specifice, de ultimă generație, adaptate individual.
La moment, dispunem de un birou adaptat pentru oferirea serviciilor de zi, unde se efectuează activități de grup cu beneficiarii, ședințe de psihoterapie individuală. Fiind dotat cu mijloace electronice, putem folosi materiale video cu scop psiho-educativ pe diverse arii de interes al beneficiarilor. Centrul este adaptat cu tehnică de ultimă generație, fiecare specialist având cabinet individual pentru oferirea serviciilor, ceea ce permite o conexiune profundă cu beneficiarul, într-un mediu sigur și confidențial.

Când apelăm pentru suport la serviciile în Sănătate Mintală?
Drept semn de avertizare timpurie a unei probleme de sănătate mintală pot servi: tristețea accentuată, tendința de izolare, oboseală, sentimente de vinovăție, neputință, lipsă de speranță, confuzie, atenție și memorie scăzute, îngrijorare inexplicabilă, iritabilitate, gânduri și amintiri care nu le poți controla, irascibilitate, schimbarea obiceiurilor de alimentație, de somn, de hobby, apariţia unor dorinţe de a te răni pe tine sau pe altcineva.

Obţine ajutor calificat atunci când ai nevoie de el!
Încurajăm apelarea la ajutorul unui profesionist, psiholog sau medic psihiatru. Acest pas va fi o dovadă de putere, nu de slăbiciune. Persoanele care beneficiază la timp de ingrijiri adecvate se pot vindeca complet sau își pot îmbunătăți semnificativ simptomele și pot trăi o viață împlinită, bogată în satisfacții.

Centrul Comunitar de sănătate Mintală Criuleni se află în or. Criuleni, pe strada Ștefan-cel-Mare 1, et. II, biroul 200 și 203, în incinta Centrului de Sănătate. Pentru apeluri folosiţi numărul de telefon 0248-25-0-27. Aici puteţi fi consultat de către Iurie Noviţchi, psihiatru; Mariana Țurcan, psiholog; suport – nursă psihiatrică Șinchevici Maria.

Mariana Țurcan, psiholog

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button