Social

La Ohrincea prevalează spiritul comunitar (video)

Betonarea străzii Mihai Eminescu din satul Ohrincea e un proiect cu vizibilitate majoră, căci e vorba de drumul care începe de la poarta cimitirului și coboară până la strada centrală. Primăria Criuleni a desfăşurat și un concurs prin cererea ofertelor de preț pentru procurarea materialelor de construcție, betonului și articolelor conexe. La 13 septembrie s-a decis atribuirea contractului de achiziție publică. Din trei oferte prezentate pentru furnizarea betonului a fost aleasă cea mai scumpă, venită din partea SRL K1 BETON, care și-a luat angajamentul să furnizeze 350 m.c de beton (300C20/25) contra sumei de 503998 lei, inclusiv TVA, conform contractului nr.93 din 22 septembrie 2021. Nicolae Barbăscumpă, viceprimarul or. Criuleni, argumentează că S.R.L K1 BETON a câștigat licitația din motiv că ceilalți pretendenți nu au prezentat certificate de conformitate.

Rigolele din beton, 40 bucăţi, cu dimensiunile de 450x70x46, au fost contractate cu TRANSCON-M S.A. contra sumei de 100 000 lei, inclusiv TVA, la 22.09 2021.

Faptul că au fost cumpărate materialele de construcție și nu serviciul de betonare, se pare că nu-i deranjează pe ohrinceni.

„Dacă ne făcea cineva drumul, ne costa mai scump. Da de unde atâția bani în primărie? Oricum trebuiau să vină muncitori ca să împrăștie betonul, că altă modalitate nu-i. Așa că muncim noi singuri și mai economisim”- îmi explica un sătean filosofia tranzacției.

Ohrincenii timp de 14 zile au muncit de zor, și la 4 octombrie au împrăștiat ultima doză de beton pe acest segment de 700 metri de stradă. Bărbații pe care i-am surprins în acțiune au contribuit și fizic și financiar la realizarea acestui proiect.

Suntem vreo 30 de familii pe stradă și fiecare a cotizat cât a putut, dar majoritatea au dat câte patru mii de lei – îmi spunea dl Gheorghe Zolotco. – Da, sunt bani scoși din gospodărie, dar dacă se duceau la o nuntă nu tot atâta cheltuiau? Aici, însă, e o investiție pentru mai mulți ani de care se bucură tot satul.

– Ei, cât au așteptat drumul ista băbuțele! – îmi zice un alt sătean. – Multe nici nu au ajuns să-l vadă, dar măcar urmașii să aibă parte de el.

„E unul dintre drumurile principale – îmi explică și dl Iulian Țigănaș – dar sperăm că se vor găsi mijloace și va fi betonat chiar cel mai important drum, cel ce duce spre casa de cultură, gimnaziu.”

Bărbații, încălțați în cizme lungi de cauciuc, dau de zor cu lopata, îndreaptă compoziția cenușie din ciment, pietriș și fac glume – a ajuns betonul și pe strada lor.

Ion Berdan, Chiril Grecu, Iulian Țigănaș, Anatolii Cârlan, Nicolai Lisnic, Vasile Țigănaș, Gheorghe Zolotco, (în imagine) care au muncit pe ultimul segment de drum, dar și alți ohrinceni, le lasă urmașilor pe lângă o stradă amenajată ce poartă numele lui Mihai Eminescu și un exemplu de implicare comunitară în dezvoltarea satului natal. Ei din puținul care îl au, mai ajută și statul pe care și așa îl întrețin, plătind impozite și taxe.

E. Chiriac

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button