Alegeri prezidentialeEst-CurierPoliticSocial

Secţii de votare în instituţii educaţionale, contrar recomandărilor autorităţilor sanitare

Autorităţile locale ale primăriei Bălăbăneşti au decis că secţiile de votare pentru prezidenţialele din 1 noiembrie 2020 nu vor fi deschise în incinta instituţiilor de învăţământ.

Malaiesti
Biroul electoral Mălăiești, com. Bălăbănești, nu necesită realocare.

Potrivit primarului Ion Cotoman, semnatar al dispoziţiei de realocare a spaţiilor pentru desfăşurarea alegerilor, dumnealui s-a condus de recomandarea Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, care se conţine în pct. 13 al în Hotărârii nr. 33 din 28 septembrie, cu textul „Se recomandă, după posibilitate, organizarea activităţii birourilor electorale/sectiilor de votare în alte institutii/edificii decât instituţiile de învăţământ, reieşind din situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19”.

Astfel, secţiile de votare preconizate iniţial în Liceul Mălăieştii – Noi şi Gimnaziul Bălăbăneşti vor fi transferate în Casa de cultură Bălăbăneşti şi în localul unei afaceri private din Mălăieştii-Noi. Chiar dacă se va vedea nevoit să achite chiria sediului, spune primarul Ion Cotoman, autoritatea va respecta, cel puţin recomandările autorităţilor sanitare, deşi acestea nu sunt obligatorii.

În alte primării, secţiile de votare, conform dispoziţiilor puiblicate pe actelocale.gov.md, sunt exclusiv în instituţii de învăţământ, inclusiv grădiniţe, în unele – parţial, iar câteva primării din start au stabilit casele de cultură drept localuri pentru secţiile de votare.

Contactată de Est-Curier, să explice dacă pe data de 2 noiembrie instituţiile în care vor fi amplasate secţii de vot vor fi deschise pentru copii şi elevi, Ala Ungurean, a precizat că la ultima sa întrevedere cu directorii instituţiilor, cei din urmă au fost înştiinţaţi verbal, nu şi printr-un ordin,  că dacă în localitate este casă de cultură şi autorităţile au unde deschide secţii de votare, să nu o facă în instituţiile de învăţământ, dar dacă sunt excepţii, directorii trebuiau să depună un demers preşedintelui raionului, pentru a primi permisiunea. Unde nu există alte soluţii, aşa cum a primit şi mesaje de la minister, şcolile şi grădiniţele vor lucra online pe 2 noiembrie şi în ziua de după turul doi al alegerilor, dacă acesta va avea loc.

Săptămâna trecută, în România au avut loc alegeri locale. Instituţiilor de învăţământ, care au găzduit secţii de votare, le-a trebuit două zile pentru a fi dezinfectate şi aerisite, iar elevii au revenit la ore tocmai miercuri.

S. Cernov

 

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button