Se crede că la noi creșterea cepei se face cu ușurință și nu necesită mare pricepere, dar sătenii nu prea sunt de acord cu aceste afirmații. Valentina Mîndru de la Hîrtopul Mare crește de ani buni arpagic și zice că fără răbdare și munculiță nu faci nici o ceapă.
– Cultivarea arpagicului e mai migăloasă . Tineretul nu prea are răbdare cu el.Trebuie să stai în genunchi să-l plivești, apoi să-l strângi fir cu fir cu mânuța, să-l dai prin sită, să-l alegi și până la urmă nu știi ce ban câștigi cu el, că ”într-un an te îmbracă, iar în altul te poate dezbraca”. Au fost ani când l-am dat și la păsări, că nu nu-l puteam vinde, dar cum ai da, fără ceapă lumea nu rămâne. Unii o sădesc în grădină, alții și în vazoane, zice Valentina Mândru.
Creșterea cepei în grădină începe primăvara devreme, că nu-i plac căldurile. Dacă temperaturile pe timp de noapte nu mai scad sub 0 grade Celsius, te poți apuca de lucru, chiar dacă vremea e răcoroasă sau ploioasă. Desigur, dacă primăvara este una capricioasă, cultivarea cepei poate fi amânată până la sfârșitul lui aprilie. Este bine ca din toamnă să folosești îngrășământ natural de origine animală pe locul în care vei crește ceapa în grădină.
-Ceapa nu iubește pământul lutos – ne sfătuiește experimentata hîrtopeancă:- Solul trebuie să fie mai nisipos, afânat și bulgării mărunțiți bine cu greblă. Atunci când pregătești terenul, ai grijă să scoți rădăcinile de buruieni pe care le găsești. Înlătură orice urmă de păpădie, pălămidă, chirău sau de alte plante care ar putea să afecteze buna dezvoltare a cepei. Poți face unul, două straturi. În aceste straturi pregătește rândurile în care vei introduce arpagicul. Rândurile trebuie să aibă 2, 3 centimetri adâncime și să se afle la o distanță de două șchioape (aproximativ 20 de centimetri) unul față de altul. Poți trasa rândurile folosind o scândură dreaptă și ușor ascuțită: o apeși ușor pe strat, pentru a crea noi rânduri drepte.
Ceapa bună cere semințe pe potrivă. Arpagicul trebuie să fie tare la apăsare și să aibă un diametru care să nu depășească 1.25 centimetri. Dacă este mic, se dezvoltă greu, dacă este prea mare ceapa va face ”țufloiae”, adică semințe. Pune arpagicul pe rândurile deja create. Păstrează o distanță de o palmă între doi bulbi alăturați – aproximativ 7 centimetri. Acoperă fiecare rând cu atenție și udă straturile cu apă sub formă de ploaie. Astfel pământul nu se va bate, dar va rămâne afânat. Trebuie să plivești straturile de îndată ce observi apariția buruienilor, fără a afecta bulbii de
ceapă. Buruienile trebuie smulse de cum apar pentru a nu trage cu putere și a mișca ceapa de abia formată. Cea mai bună apă pentru udat este apa de ploaie. Atenție însă ca plantele să fie udate doar seara sau dimineața devreme pe răcoare. Cărăbușii sunt dușmanii cepei. De cum îi observi trebuiesc înlăturați.
Creșterea cepei în grădină se face până înspre sfârșitul verii. Când frunzele cepei încep să se usuce, n-o mai uzi. Apa în exces poate favoriza apariția mucegaiului: ceapa se înmoaie, pierzându-și rezistența. Recoltarea începe când frunzele se
culcă la pământ. Frunzele rămase în picioare pot fi culcate manual înainte de recoltare. Poți scoate ceapa folosind o săpăligă de mici dimensiuni pentru a evita tăierea bulbilor. Lasă ceapa culeasă la uscat: la soare sau în șopron, să n-o ude ploaia. O întorci de pe o parte pe alta să se usuce bine. Apoi frunzele uscate se înlătură și pui bulbii într-un spațiu răcoros și uscat, ca să ai ceapă până la primăvara următoare.
Elena Motricală
În imagine: Valentina Mândru