DubăsariEst-Curier

Șapte proiecte în r. Dubăsari și un singur proiect în r. Criuleni vor fi finanțate prin Programul de reintegrare (doc)

Miercuri, 15 mai 2024, membrii Guvernului au aprobat Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024, care prevede finanțarea a 26 de proiecte de dezvoltare durabilă, de modernizare infrastructurală, de suport instituțional și de interes comunitar ce urmează a fi implementate în localităţile din Zona de Securitate.

Dintre proiectele depuse, spre finanțare au fost aprobate 26 de proiecte, dintre care șapte proiecte în r. Dubăsari și un singur proiect în r. Criuleni. Cel din urmă are valoarea de 600 mii lei și vizează instalarea unui teren de joacă pentru copii în satul Mălăieștii Noi, comuna Bălăbănești, raionul Criuleni. 

În r. Dubăsari, Biroul politici de reintegrare va finanța următoarele proiecte:
1. Termoizolarea clădirii Instituției Publice Grădinița-creșă „Domnița” din satul Mărcăuți, raionul Dubăsari – 370 mii lei;
2. Renovarea rețelelor electrice la Instituția Publică Gimnaziul „Ștefan cel Mare” din satul Molovata, raionul Dubăsari – 800 mii lei;
3. Renovarea și dotarea cu tehnică a blocului sanitar din cadrul Instituției de Educație Timpurie „Lăstăraș” din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari – 125 mii lei; 
4. Reparația capitală a sistemului de încălzire la blocul C din cadrul Grădiniței „Garofița” din satului Cocieri, raionul Dubăsari – 400 mii lei;
5. Amenajarea pieței comerciale din satul Coșnița, raionul Dubăsari – 500 mii lei;
6. Renovarea sălii și a terenului sportiv de la Gimnaziul Ustia, raionul Dubăsari – 800 mii lei.
7. Acordarea unui ajutor unic pentru acoperirea cheltuielilor aferente de întreținere a Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga” din Tiraspol, a Liceului Teoretic ,,Alexandru cel Bun” din Bender, a Liceului Teoretic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, a Liceului Teoretic ,,Evrica” din Rîbnița, a Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din Dubăsari, a Școlii de tip internat pentru copii rămași fără ocrotirea părintească din Bender, a Gimnaziului Roghi din Dubăsari și a Gimnaziului ,,Constantin Sucitu” din Corjova, raionul Dubăsari – în total, 1 325 mii lei. 

Suplimentar, Consiliul raional Dubăsari va primi 2 mln de lei pe care îi va repartiza proprietarilor de terenuri agricole în baza unui regulament aprobat special și coordonat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în vederea compensării parțiale a cheltuielilor suportate de către proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol, urmare a plăților ilegale aplicate de Tiraspol la trecerea prin posturile de control neautorizate.

Bugetul total al Programului activităților de reintegrare al țării pentru anul 2024 este de 15 mln de lei, bani prevăzuți în Bugetul de Stat pentru anul 2024.

Autoritățile administrației publice centrale și locale, beneficiari ai Programului, au obligația de a valorifica resursele financiare conform destinației, până la sfârșitul trimestrului IV 2024, urmând să prezinte Cancelariei de Stat (Biroul politici de reintegrare) raportul privind rezultatele implementării și impactul obținut până la 15 ianuarie 2025. 

Guvernul raportează, că âÎn perioada 2011-2023, au fost implementate 13 programe guvernamentale de reintegrare a țării, ce au prevăzut alocații pentru 544 de proiecte, în valoare de peste 170 mln. de lei, având drept obiectiv soluționarea problemelor stringente din Zona de Securitate, dezvoltarea comunitară durabilă, realizarea dezideratului de reintegrare a țării.

Aici – Hotărârea de Guvern. 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button