Consilierii raionului Criuleni s-au întrunit într-o ședință ordinară pentru a examina 21 chestiuni de importanță majoră pentru raion. Pe agenda ședinței săptămâna trecută a apărut și chestiunea cu privire la demiterea președintelui raionului Pavel Spînu. De la începutul ședinței această propunere cu votul a 17 consilieri a fost inclusă prima spre examinare. Nota informativă elaborată de ex-președintele raionului Veaceslav Burlac, actualmente candidat independent, care activează în România, prevedea ca Pavel Spînu să fie demis la un an de la investire imediat după votare, iar atribuțiile președintelui să fie exercitate de secretara consiliului dna Diana Rusu, până la alegerea noului șef de raion. Secretara Consiliului a explicat, sesizată de consilierul Mihai Colesnicenco, că deciziile intră în vigoare după publicarea în Registrul actelor locale și că pentru demiterea președintelui sunt necesare 22 voturi.
Pavel Spînu a parat acuzațiile aduse motivând cu : ”nu am avut susținerea majorității pentru a redresa starea de lucruri în raion și mai ales la Spitalul raional…. ”
Pentru demiterea lui Pavel Spînu au votat 19 consilieri, iar șapte au fost împotrivă. Aurel Borș, consilier PAS, a menționat în adresa președintelui că votul de azi a fost un” cartonaș galben” prin care e somat să găsească un consens pentru unificarea forțelor în consiliul raional.
După un ping-pong de replici între consilieri, V. Burlac a solicitat o pauză de 30 minute. Natalia Efros-Bujor, care a venit cu pruncul în brațe ca ”să-i arate cum lucrează consilierii pentru viitorul acestuia”, a atenționat că pauza se oferă când se cere și nu se votează.
După întreruperea solicitată Veaceslav Burlac a declarat, fără a argumenta, că ședința prezidată de Vitalie Verebceanu poate fi închisă, iar chestiunile rămase pe agendă să fie examinate într-o ulterioară ședință extraordinară. Se vede că solstițiul de iarnă a deschis mintea consilierilor doar pentru deciderea sorții unui portofoliu, nu și pentru alte chestiuni existențiale pentru raion. Posibil la 25 decembrie vor decide alocarea banilor necesari pentru școli, primării ca să poată veni cu ulterioare acuzații că aceștia nu au fost valorificați în 2020. Mai jos găsiţi şedinţa integral în imagini video.
De altfel, de la începutul lunii iunie, consilierii raionului Criuleni au avut o activitate productivă, legală doar la 23 noiembrie, când au votat odată cu demiterea vicepreședinților Oleg Ogor și Roman Onică în baza sesizării Autorității Naționale pentru Integritate și deciziile privind reînceperea anului de studii în instituțiile preuniversitare din raion de la 1 septembrie și începerea în luna august a campaniei de recrutare în Armata Națională.
E anul acțiunilor retroactive nu doar pentru planete.
E. Chiriac
Sedinta a continuat dupa pauză:
În imagini nota informativă, Demers pentru demitere