Politic

Republica Moldova este prima țară semnatară a Parteneriatului  de securitate și apărare  cu Uniunea Europeană

 La 21 mai, la la Bruxelles  a fost semnat Parteneriatul  de securitate și apărare  dintre Repubilica Moldova și Uniunea Europeană.

Documentul reiterează  că Uniunea Europeană (în continuare – UE) și Republica Moldova (în continuare – Moldova) se confruntă cu un mediu de securitate din ce în ce mai provocator, printre altele, din cauza războiului de agresiune în desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. UE și Moldova sunt angajate să consolideze ordinea internațională bazată pe reguli și să susțină respectarea Cartei Națiunilor Unite (ONU).

  1. Relațiile dintre UE și Moldova se bazează pe Acordul de Asociere (inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător – ZLSAC) și sunt fondate pe valori comune ale democrației, apărării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și statul de drept. Acordul de Asociere se referă la un angajament comun de aprofundare a cooperării dintre părți în domeniul securității și apărării.
  1. UE a recunoscut progresul substanțial al Moldovei și angajamentul față de reforme în calea sa către UE. Având în vedere acest lucru, Consiliul European, în decembrie 2023, a luat decizia istorică de a deschide negocierile de aderare cu Moldova, iar în martie 2024 a invitat Consiliul să adopte rapid cadrul de negociere și să avanseze lucrările fără întârziere.
  1. UE și Moldova au adoptat, respectiv, documente strategice importante care vor ghida politicile lor de securitate și apărare în anii următori. Busola Strategică a UE pentru Securitate și Apărare, adoptată în 2022, stabilește o viziune clară pentru un rol mai robust al UE în domeniul securității și apărării, fiind centrată pe parteneriate puternice și adaptate. Strategia Securității Naționale a Moldovei, adoptată în decembrie 2023, identifică aderarea la UE ca unul dintre obiectivele cheie și vizează extinderea colaborării cu UE și alți aliați și parteneri pentru a aborda provocările transnaționale.

5. Atât UE, cât și Moldova caută să valorifice momentul pentru a intensifica și mai mult cooperarea, pentru a aborda mai bine provocările comune și a consolida reziliența Moldovei. Prin urmare, UE și Moldova se angajează să dezvolte, să aprofundeze și să consolideze cooperarea și dialogul pe întreg spectru de subiecte legate de securitate și apărare, folosind cadrele existente și explorând noi căi de cooperare, ținând cont de faptul că securitatea cuprinde tot mai mult o gamă mai largă de dimensiuni strâns legate, cum ar fi amenințările cibernetice și hibride, inclusiv dezinformarea.

 Domeniile identificate în Parteneriatul de Securitate și Apărare vor fi examinate regulat în cadrul Dialogului UE – Moldova în domeniul de securitate și apărare, evaluând progresul realizat, oferind un impuls suplimentar și raportând Consiliului de Asociere UE – Moldova în vederea explorării modalităților de consolidare și dezvoltare ulterioară a cooperării.

Respectiv  conținutul ,Parteneriatului pentru Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană,va fi revizuit în mod corespunzător.

Republica Moldova este prima țară care beneficiază de un astfel de parteneriat cu Uniunea Europeană.

Dorin Recean,șeful Guvernului de la Chișinău, spunea că astfel va fi sporită alinierea țării noastre la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, va fi  consolidată asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, iar Republica Moldova va contribui mai activ la pacea și securitatea europeană. 

„Alături de Uniunea Europeană, Republica Moldova devine mai puternică și mai rezistentă atât din punct de vedere politic, cât și economic. Ne bucurăm să vedem aceeași deschidere și din partea statelor membre. Alături de Uniunea Europeană, viitorul Republicii Moldova este unul mai competitiv, mai pașnic și mai sigur”, a conchis Dorin Recean. 

Vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, spunea, la conferinâa de presă,  că  relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană nu au fost niciodată mai strânse, iar UE va continua să contribuie la dezvoltarea și sporirea rezilienței țării noastre.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button