Tot mai mulţi cetăţeni ne întreabă, dacă în r. Criuleni vor fi permise slujbele de pomenire în cimitire, confundând situaţia cu cea din capitală, unde Comisia municipală extraordinară de sănătate publică a interzis accesul în ele de Paştele Blajinilor.
Întrucât Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a delegat, pe data de 29 aprilie 2021, responsabilitatea de a decide local comportamentul enoriaşilor, în hotărârea nr. 30 din 30 aprilie, emisă de Comisia raională extraordinară a r. Criuleni se conţin doar recomandări de comportament în instituţii de cult şi nu se interzice accesul în cimitire. Punctul 10.14. din documentul sus numit, care se referă la activităţile în aer liber a cultelor religioase are următoarul conţinut: “Activităţile religioase oficiate de către slujitorii de cult în aer liber se vor desfăşura cu menţinerea distanţei fizice de 1,5 metri între persoane”, ceea ce nu este o interdicţie, ci o normă de respectat obligatorie.
Unii preoţi au transmis enoriaşilor că pot veni la cimitir pe parcursul întregii săptămâni de după Paşte, ca să-şi pomenească răposaţii, alţii, ca să nu nu se formeze aglomeraţie de oameni în zi de luni, au stabilit mai multe zile pentru pomenire.
Un asemenea mesaj a lansat parohul cruglicenilor, Nicolae Ciobanu:
“Hristos a înviat! Dragii mei crugliceni! Slavă Domnului, autoritățile permit anul acesta să ne întâlnim la cimitir de Paștile Blajinilor! Condițiile sunt: Respectarea distanței fizice și purtarea măștii! Se recomandă vizitarea mormintelor de 2-3 membri ai familiei iar în cimitir să nu se aducă bucate alimentare și băutură! Astfel, duminică, după Liturghie, la ora 10, ne întâlnim la cimitirul nou, iar luni, la fel la ora 10, la cimitirul vechi! Pentru cei care s-au organizat să vină la cimitir, mâine, de Sf. Muc. Gheorghe, precum am promis, vă astept la ora 12, să ne rugam împreună pentru cei adormiți! În felul acesta aglomerația va fi redusă!”
Mai jos găsiţi toate recomandările legate de activitatea cultelor religioase, emise la 30 aprilie, 2021, obligatorii de respectat în r. Criuleni:
10. Se recomandă desfăşurarea activităţii cultelor religioase, ce ţine de organizarea întrunirilor cu caracter religios, oficierea slujbelor şi a rugăciunilor cu caracter colectiv sau privat, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiţionale religioase, cu respectarea următoarelor măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19:
10.1. Admiterea în interiorul lăcaşurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranţă de minimum 2 metri între persoanele participante la activităţile religioase (cu excepţia slujitorilor de cult). Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomeraţiilor. Slujitorii de cult vor asigura respectarea strictă de către toate persoanele ce intră în lăcaşul de cult a prevederilor prezentului subpunct.
10.2. Instalarea la intrare în lăcaşul de cult, în locuri vizibile şi accesibile, a dozatoarelor cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor. La intrarea în lăcaşul de cult şi în locul de organizare a slujbelor, fiecare persoană este obligată să îşi dezinfecteze mâinile.
10.3. Efectuarea triajului observaţional şi măsurarea temperaturii corpului la intrarea în lăcaşurile de cult a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare febrilă şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului.
10.4. Purtarea obligatorie a măştii de protecţie pe toată durata aflării în interiorul lăcaşului de cult. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.
10.5. Plasarea, la loc vizibil, a anunţurilor scrise privind regulile de distanţare fizică, de evitare a aglomeraţiilor, de acces limitat în lăcaşurile de cult şi în locurile de organizare a slujbelor (inclusiv numărul maxim admis de persoane aflate concomitent în lăcaşul de cult), precum şi despre obligativitatea purtării corecte a măştii de protecţie, respectării igienei mâinilor şi a etichetei tusei şi a strănutului. Slujitorii de cult vor monitoriza respectarea de către toate persoanele aflate în lăcaşul de cult a regulilor stabilite.
10.6. Monitorizarea stării de sănătate a slujitorilor de cult, inclusiv prin măsurarea temperaturii corpului, la începutul şi la sfârşitul zilei de muncă. în caz de depistare a unor simptome specifice infecţiei respiratorii acute (tuse, strănut, rinoree), persoana nu este admisă la oficierea slujbelor, se autoizolează şi informează medicul de familie.
10.7. Evitarea contactului şi a sărutării obiectelor de cult.
10.8. Neadmiterea consumului produselor alimentare, inclusiv a oferirii acestora, în incinta lăcaşului de cult.
10.9. Promovarea salutului între credincioşi şi slujitorii de cult exclusiv prin plecarea capului şi închinăciune, fără îmbrăţişări.
10.10. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel puţin 1 metru.
10.11. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 3-4 ore, obiectele sau suprafeţele de contact frecvent (de exemplu mânerele uşilor, balustradele, scaunele etc.).
10.12. îndemnarea persoanelor din grupele de risc, persoane vârstnice şi persoane cu boli cronice, să evite locurile aglomerate şi să facă rugăciunea de acasă.
10.13. Evitarea organizării pelerinajelor.
10.14. Activităţile religioase oficiate de către slujitorii de cult în aer liber se vor desfăşura cu menţinerea distanţei fizice de 1,5 metri între persoane.
****
Semnatari ai hotărârii:
Vicepreședintele Comisiei Raionale
Extraordinare de Sănătate Publică Ion PUICĂ
Secretarul Comisiei Raionale
Extraordinare de Sănătate Publică Violeta PANICO