CriuleniEst-CurierSocial

Primarii cer criterii și contribuții la proiecte (video)

Autorii proiectului de alocare a banilor în primării, discutat la 9 februarie în ședința extraordinară a Consiliului Raional Criuleni, au generat, nu pentru prima dată, o dezbatere despre criterii de alocare, pe care le tot cer primarii de mai mulți ani, dar fără succes.

Criteriul după care s-au condus autorii de data aceasta a fost, după cum explicau consilierii majoritari, ”nu li s-a alocat în anul trecut nimic”, argument care a picat de mai multe ori pe parcursul ședinței.

Cei mai supărați au fost primarii democrați, care au cerut iarăși de la consiliu ca soldul raional să fie un ”buzunar” din care primarii să poată cere contribuție la proiectele investiționale câștigate pentru localități. Cum să se dea banii? Să se facă un Regulament!

Discuţia pe marginea proiectului nr. 6 s-a desfăşurat în felul următor:

Iurie Andriuţă: avizul comisiei buget și finanţe – pozitiv (4 voturi pentru și 3 împotrivă), dar se încalcă procedura, dacă va fi votat acest proiect de alocare.

La dezbaterea proiectului, după ce și primarii le-au sugerat consilierilor că ar încălca procedura, pornind alocările fără a aproba soldul și raportul de executare a bugetului pentru anul precedent, Veaceslav Burlac a propus să fie inclusă fraza „punctul unu să fie că aprobăm soldul”, și să urmeze celelalte prevederi ale deciziei. Ca să mai dreagă busuiocul, Burlac și-a amintit că și ceilalţi cetăţeni sunt ai raionului, și că ar fi important să fie trataţi toţi egal, și că ar fi bine să fie suplinită lista alocărilor, dacă tot este sold, cu câte 150 de mii de lei pentru fiecare primărie. În următoarea minută Burlac recunoaște că în proiectul de decizie nu se regăsesc priorităţile, dar se merge „la galop prin Europa”.

Aurel Borș, consilier PAS, autorul proiectului, a ţinut să anunţe că soldul disponibil este de 30 mln 931 mii 90 de lei, datorii „istorice” – 13 mln la proiectul cu ferestrele, și 17 mln pentru proiectul de la Hrușova. „Cele 17 mln nu figurează ca datorii, e altă procedură” – a spus Borș.

Natalia Stănilă, consilieră PD, îi replică consilierului PSRM Andrei Rubanovici, care spunea că ”curg acoperișuri și e dezastru în raion”, întreba, unde se reflectă acoperișurile în proiectul de decizie pe care l-au scris, dacă tot e așa dezastru, și de ce nu sunt reflectate datoriile în proiectul respectiv: „Jumătate din primăriile incluse în listă au fost finanţate în anul precedent, unele și de la bugetul de stat, cu milioane. Primarii care muncesc și depun proiecte nu sunt în listă. De exemplu, Izbiște a depus anul acesta două proiecte în sumă de 4 mln lei. Avem nevoie de o contribuţie la ele în sumă de 960 de mii de lei. Am făcut două demersuri pentru 300 de mii pe fiecare proiect, care n-au fost luate în calcul. De ce? Stimaţi autori ai proiectului, aţi știut care e soldul, de ce nu aţi introdus problema stringentă a Consiliului, nu a primăriei, care este construcţia Centrului de Sănătate Izbiște? Nu e problema primăriei! L-aţi întrebat pe președinte, ce probleme a găsit în satele pe care le-a vizitat?”

În replică, autorul proiectului, Aurel Borș, consilier PAS: „Sold mai este, toate problemele trebuie bine gândite, și pe urmă de inclus.”

Pavel Spînu, preşedintele raionului: „Demersurile de la primării constituie cam 30-40 mln de lei, și în acest proiect de decizie ele nu sunt luate în consideraţie deloc. Dacă votaţi proiectul în forma propusă azi, este o greșeală. La ședinţa ordinară neam propus să venim cu poziţia tuturor direcţiilor, cu rezultatul concursurilor de proiecte, ca să putem aloca contribuţii. În acest proiect de decizie sunt interese, nu transparenţă”.

Iurie Buga, primarul de la Miclești, le-a spus consilierilor că a reparat un drum raional din bugetul comunal, și că așteaptă să i se rezolve problema grădiniței vechi, care funcționează într-o casă adaptată.

Igor Rotari de la Jevreni a invocat că nu-i sunt de ajuns cele 100 de mii de lei alocați anterior pentru planul urbanisic general.

Petru Buzu de la Drăsliceni și viceprimarul de la DubăsariiVechi, Constantin Macarenco, deși le erau vizate localitățile în decizie, au spus că e nevoie de reguli, regulament, sau alte criterii de alocare a banilor.

IMG_0707

Primarul de Pașcani, Vasile Gîrbea, spunea că ar fi mai bine să fie scoasă chestiunea de pe ordinea de zi și propusă în altă variantă la următoarea ședinţă, după consultări cu toți primarii.

Ghenadie Cazacu, deși a spus că e cam grăbit proiectul, a promis că la următoarea şedinţă primăriile care se consideră lipsite de susţinere, vor  beneficia de alocări, în caz contrar „şi-ar putea chiar depune mandatul”.

Mai mulţi consilieri din majoritatea formată PSRM, PAS, PLDM, PUN, PRCM și independenţii, neafiliaţii au lansat declaraţii frumoase despre grija egală faţă de toţi cetăţenii, despre echitate și multe alte valori nobile, dar când s-au apucat să voteze,18 au acceptat varianta propusă a proiectului, 6 au fost împotrivă (PPDA), 6 – s-au abţinut (PDM) și un consilier n-a votat.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button