DubăsariEst-Curier

Bugetul a fost aprobat, Fondul Rutier – distribuit

Întruniți în ședință din 5 februarie 2021,consilierii raionului Dubăsari au votat unanim bugetul raional pe anul 2021. Bugetul a fost votat cu un deficit de 2494,7 mii lei. Se planifică venituri în mărime de 110168, 6 mii lei și cheltuieli în valoare de 112663,3 mii lei.

La finele anul 2020 în raion era înregistrat un sold de 2494,7 mii lei. Aprobarea bugetului e un pas important pentru deblocarea fluxului financiar al raionului, dar în executarea lui contează mai mult rectificările care vor urma pe parcursul anului. Mai multe discuții a generat Programul raional de reparație și întreținere a drumurilor publice de interes raional, pentru realizarea căruia sunt prevăzuți 8 mln 118 mii lei. Distribuirea acestora a aprins spiritele, dar până la urmă s-a decis să se aloce pentru Molovata Nouă – 600 mii lei, pentru Corjova – 200 mii lei. Pârâta și Doroțcaia vor beneficia a câte 700 mii lei, Coșnița- 600 mii lei, iar Pohrebea- 250 mii lei. La Oxentea vor ajunge 700 mii lei, la Holercani – 700 mii lei, Ustia – 600 mii lei, iar la Mărcăuți -100 mii lei.

DbCR

 

Cele mai mari sume din fondul rutier raional au fost planificate a fi valorificate la Molovata – 1 mln 300 mii lei, și în comuna Cocieri – un milion de lei.

Consilierul Ilie Izman, suspectat că ar fi făcut lobby pentru localitatea sa de baștină, Molovata, a declarat:

”Au fost luate în considerare toate argumentele, cum ar fi câți km de drum raional finanțate de la stat are fiecare localitate, de câtă finanțare au beneficiat în anii precedenți și, cel mai important argument a fost starea drumului dat. De exemplu, s. Ustia are 450 de m de drum raional, iar alte localități au câte 3 sau 4 km de drum raional pentru care raionul beneficiază de finanțare, dar noi am alocat mult peste partea care i se cuvenea, deoarece Ustia beneficiază de buget local alocat direct de la Guvern. Guvernul transferă pentru fiecare km de drum local bani la primărie, pentru fiecare km de drum raional – la raion, și drumurile naționale sunt întreținute de Administrația de Stat a Drumurilor. Aceste alocări sunt din fondul rutier raional și respectiv lucrări din acești bani pot fi numai pe drumul raional care merge de la intrarea în localitate prin centrul satului.”

Dmitri Popa, vicepreședintele raionului Dubăsari, solicitat de ”E-C”, spune că acești bani sunt destinați construcțiilor capitale, iar pentru întreținerea drumurilor, inclusiv a celor din Roghi și Vasilievca, vor fi alocate alte surse din Fondul Rutier.

Apropo, ninsorile curente au devalizat fondul de 240 mii lei pentru întreținerea drumurilor pe timp de iarnă. Conform calculelor prezentate de SA ”Drumuri-Criuleni”, dubăsărenii mai au bani pentru 1-2 intervenții de deszăpezire a traseelor raionale. În 2020 a fost alocată aceeași sumă, dar 118 mii lei au fost redirecționați pentru alte lucrări, iar peste 40 mii de lei nevalorificați, căci timpul a fost favorabil, au fost returnați la bugetul de stat.

E. Motricală

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button