Politic

Pretențiile regimului Krasnoselschi sunt calomniatoare și nejustificate

Directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban face dezmințiri apelând la cifre

După ce reprezentanții regimului separatist din stânga Nistrului au sesizat Kremlinul, Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în legătură cu o presupusă blocadă a regiunii de către autoritățile de la Chișinău și provocarea unei crize umanitare, directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban a venit cu explicații.

„În contextul creșterii atenției partenerilor internaționali ai R. Moldova față de „factorul transnistrean”, dar și asupra crizei energetice regionale, aș dori să ofer câteva explicații. 

  1. În octombrie 2022, în condițiile în care „Gazprom” a redus aproape la jumătate livrările de gaze naturale către R. Moldova, „Tiraspoltransgaz” SRL a propus următoarea distribuție a celor 171 milioane de metri cubi de gaze care intră în republică:
  • pentru regiunea transnistreană – 119 milioane de metri cubi,
  • pentru malul drept al Nistrului – 52 milioane de metri cubi.

Asta ar fi însemnat asigurarea în proporție de 100% a consumatorilor din stânga Nistrului cu gaze naturale și energie electrică, în contextul unui deficit acut de resurse energetice în R. Moldova (malul drept al Nistrului)

2. Achitările:

  • Consumatorii din dreapta Nistrului au plătit gazele livrate în proporție de 100%,
  • Clienții „Tiraspoltransgaz” – 0,05%.

 Raportul tarifelor la gaze naturale pentru utilizatorii finali:

  •  malul drept – 29,27 lei pe metru cub
  • rezidenții din regiunea transnistreană (în funcție de volumele de consum, plus oferirea anumitor beneficii pentru unele categorii de consumator) – 0,99/1,37 lei per metru cub

3. Numărul consumatorilor deserviți:

  • malul drept – 770 mii casnici și 15,5 mii nerezidențiali,
  • regiunea transnistreană – 206 mii și, respectiv 2,5 mii”.
  1.  De ce Republica Moldova cumpără energie scumpă?

„Moldavskaya GRES” (Centrala de la Cuciurgan n.r.) a refuzat  de a produce și de a furniza energie electrică pentru consumul malului drept al Nistrului, în proporție corespunzătoare volumului de gaz furnizat de „Gazprom”. Acest lucru a determinat autoritățile să achiziționez de pe piața europeană, la preț foarte mare, cantitățile necesare de energie electrică.

5. Cine face economii?

CET-urile de la „Termoelectrica”, dar și uzinele de producere a zahărului din dreapta Nistrului au trecut la combustibili alternativi (păcură). Nu s-a întâmplat același lucru și în cazul uzinelor din regiunea transnistreană.

Deci, nu putem să nu remarcăm în propunerea SRL „Tiraspoltransgaz” o atitudine discriminatorie față de consumatorii de pe malul drept, care plătesc în mod regulat și la timp consumul de gaze naturale, dar și asigură îndeplinirea solicitărilor autorităților centrale ale R. Moldovei de a economisi cât mai mult resursele energetice în această perioadă complicată”, a conchis Vadim Ceban.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button