Social

Preoții criuleneni eliberați din funcție își vor continua misiunea

La 23 august 2023 într-un comunicat emis de  direcția  mitropolitană a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, supuse Patriarhiei de la Moscova. Se anunță:

Această decizie nu i-a luat prin surprindere pe parohii nominalizați, căci despre dorința comunităților pe care le reprezintă au vorbit și la o întâlnire cu Mitropolitul Vladimir și acesta nu ar fi avut nici o reacție. 

Ce înseamnă eliberați din funcția de paroh al bisericii păstorite și opriți de a oficia cele sfinte începând cu data de 22 August 2023, până la aducerea pocăinței depline în fața ierarhului și revenirea în clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova” și cum poate afecta aceasta parohiile respective l-am întrebat pe parohul Bisericii din Cimișeni, preotul Ioan Solonaru.

Acesta a răspuns că:Biserica este a comunității și noi vom sluji cum vor oamenii. Nu se schimbă rânduiala și nici canoanele. Rămânem promotorii ortodoxiei. Noi am aderat la  Mitropolia Basarabiei la 18 august 2023, iar ordinul semnat de Mitropolitului Vladimir a fost emis la 22 august 2023 și nu ne afectează, că a venit după patru zile după angajarea noastră în cadrul Mitropoliei Basarabiei,  care este una canonică. Diferența e că nu se plătesc impozite din biserică, clericii au asigurare socială și medicală, că noi suntem în drum. Orice preot dacă nu mai poate sluji rămâne pe cont propriu să facă față bolii sau bătrâneții. Dar nu acesta este motivul principal, ci faptul că o bună parte din săteni au început a se îndepărta de biserică, motivând că nu doresc să frecventeze o parohie subordonată unui Patriarh ce sfințește arme și rachete. La insistența lor am trecut la Mitropolia Basarabiei ”.

Teodor Pelin, parohul bisericii de la Dubăsarii Vechi solicitat de ”E.C” a explicat la rândul lui astfel: Sancțiunile Mitropoliei Moldovei sunt neavenite și nule, fiindcă eu deja sunt cleric al Mitropoliei Basarabiei din cadrul patriarhiei române. Revenirea la Biserica Neamului e un lucru firesc. Nu avem nici o încălcare canonică. Nu a aderat preotul de capul lui, lucrul acesta îl decide comunitatea și preotul trebuie să asculte de comunitate. De fapt, procesul acesta e pornit de mai bine de un an și majoritatea enoriașilor din Dubăsarii Vechi au  decis schimbarea.  Clădirea bisericii care e monument istoric este proprietatea Ministerului Culturii și se transmite în folosință comunității, conform prevederilor legislative. Biserica e separată de stat și nu are cum acesta să se implice în treburile bisericești, iar regulile ortodoxiei sunt unice oriunde în lume. Dumnezeu e judecătorul  și sprijinitorul nostru.

Apropo, fără a mai aștepta ”aducerea pocăinței depline” tot la 22 august a fost semnat și  următorul Decret: Astfel în raionul Criuleni numărul parohiilor subordonate Mitropoliei Basarabiei s-a extins de la trei la șapte. 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button