Est-CurierSocial

În atenția activiștilor civici: granturi de la 2 la 5 mii de euro, pentru inițiative în localitățile voastre!

Cetățenii și cetățenele active, ONG-urile și inițiativele civice la început de cale sunt invitate să participe în cadrul programului „Instigare la Democrație. Ediția III”. 

„Instigare la Democrație” este un program de învățare a metodelor și instrumentelor de acțiune democratică. Timp de 4 luni, participanți și participantele vor trece prin câteva module de instruire și ateliere practice, pentru ca, în final, să poată dezvolta o propunere de proiect sau să poată implementa cu ghidarea unui/ei mentor/e propria inițiativă în localitatea lor” – menționează Vlada Ciobanu, expertă în organizate comunitară în cadrul ONG-ului care a lansat apelul, Centrul de Politici și Reforme

Aplicanții și aplicantele vor avea parte de un program împărțit în în două etape. Prima etapă va consta din sesiuni de instruire și atelierele, iar a doua – sesiune practică, în care echipele participanților, împreună cu un/o mentor/ă, vor dezvolta propuneri de proiecte.
Pentru inițiativele civice și organizații nou-formate, la fel vor fi sesiuni de instruire și mentorat în implementarea propunerilor de proiect. Și organizațiile participante vor putea primi un mini grant între  2 000 – 5 000 de euro, până la data de 15 decembrie 2023.  
Participanții și participantele vor învăța– Cum să comunice cu Primăria și autoritățile centrale;
– Cum să mobilizeze comunitatea în jurul unei probleme;
– Cum să elaboreze și implementeze campanii de comunicare;
– Cum să dezvolte un proiect și să comunice cu partenerii;
– Cum să facă fundraising;
– Cum să facă campanii de advocacy.

Programul se va desfășura în perioada septembrie – decembrie 2023. Persoanele interesate de acest program sunt îndemnate să îndeplinească acest formular. 

Organizațiile neguvernamentale și inițiativele civice care au deja conturată o idee de proiect, pot găsi formularul aici. Termenul limită de completare a formularelor – 5 septembrie, 2023. 
În raionul Criuleni există deja practici pozitive dezvoltate grație participării la programul „Instigare la democrație”. Persoanele care s-au implicat în instruiri și au reușit să câștige și grantul promis au schimbat starea lucrurilor în gestionarea deșeurilor în com. Drăsliceni. Citiți despre experiența activistei civice Liza Nichita, care a reușit să obțină suportul comunității sale și să determine autoritățile locale să acționeze mai insistent în domeniul gestionării deșeurilor, începând de la colectarea celor reciclabile. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button