Est-CurierSocial

Festivitatea de 1 septembrie, nu mai mult de 45 de minute, preferabil, fără baloane cu heliu (doc)

Potrivit unei circulare difuzate de către Ministerul Educației și cercetării, careul sau orice altă activitate de 1 septembrie 2023, organizată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, nu va dura mai mult de 45 de minute, și va începe concomitent în toate instituțiile, la ora 8:30. 

Un document în acest sens, semnat de către Secretara de stat, Valentina Olaru, a fost expediat tuturor șefilor responsabili de începerea anului nou școlar. 

Potrivit documentului, primele lecții în toate cele trei cicluri de învățământ preuniversitar, vor fi dedicate temei „Moldova Europeană”, cu diferit nivel de complexitate, adaptată la vârsta elevilor. 

Anterior, cu recomandări pentru organizarea festivităților care marchează începutul anului școlar, a venit și Ministerul Mediului, care a solicitat organizatorilor de evenimente să evite a folosi baloanele cu heliu, care sunt lansate în aer și rămășițele cărora devin factori poluanți pentru mediu, care dăunează în special atât faunei – vietăților terestre și acvatice.

”Problema baloanelor umflate cu heliu, care se folosesc mai ales la diferite evenimente și festivități, atât ale gimnaziilor și liceelor, cât și ale grădinițelor, este una cu consecințe nefaste asupra mediului, avertizează experții în domeniu. Aceste baloane nu sunt atât de inofensive precum se crede, fiind confecționate din materiale care nu sunt biodegradabile, sunt de unică folosință, pot zbura la distanțe mari și pot provoca numeroase probleme mediului înconjurător, în special pentru vietățile terestre și acvatice. // În ceea ce privește heliul utilizat la umflarea acestor baloane, acesta este un gaz incolor, inodor, inert, netoxic și, fiind eliberat în atmosferă, nu are niciun efect negativ asupra mediului. Totuși, heliul este o resursă neregenerabilă și nici nu poate fi creat sintetic, astfel că folosirea intensă pentru activități de agrement ar putea duce la epuizarea sa și la limitarea utilizării în alte sectoare, unde este necesar mai mult” – se arată în comunicatul Ministerului Mediului. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button