Est-CurierPolitic

Ping-pongul cu funcția de președinte al r. Criuleni continuă (video)

Portofoliul trece la Nicolae Grati.

Prin decizia irevocabilă din 20 februarie 2023 a Colegiului Civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău, Pavel Spînu nu mai este președinte al raionului, pentru că instanța a anulat încheierile Judecătoriei Criuleni, sediul Central, din 29 noiembrie 2022, 01 decembrie 2022 și din 05 decembrie 2022, emise în cadrul acțiunii de contencios administrativ înaintată de Pavel Spînu împotriva Consiliului Raional Criuleni cu privire la anularea actelor administrative.

Instanța de apel a adoptat o nouă încheiere, prin care cererile lui Spînu Pavel privind suspendarea executării deciziilor Consiliului raional Criuleni nr, 12 din 18.11.2022 „Cu privire la rezultatele comisiei de anchetă”, nr. 12.2 din 18.11.2022  „Cu privire la unele activități administrative pe faptul lipsei din motive necunoscute de la serviciu a președintelui raionului Pavel Spînu” și nr. 13.11 din 23.11.2022 „Cu privire la alegerea Președintelui raionului Criuleni” au fost anulate.

Drept temei pentru emiterea acestei hotărâri, completul de judecători în componența Anatolie Minciună, președinte, Ecaterina Palanciuc și Veronica Negru, judecătoare, au luat pct. 4 din Dispoziția nr. 47 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 17 noiembrie 2022 care a dispus că, prin derogare de la art. 171 alin. (5), art. 172 și 214 din Codul administrativ, pe perioada stării de urgență nu pot fi suspendate: a) actele administrative individuale prin care s-a dispus eliberarea din funcție a unei persoane cu funcție de demnitate publică; b) actele administrative individuale prin care o persoană publică a fost numită într-o funcție de demnitate publică.

Pavel Spînu a adunat aparatul consiliului, la finele zilei de muncă din 22 februarie, 2022, și le-a adus la cunoștință angajaților, că decizia la care face referire îl repune în funcția de președinte al raionului pe Nicolae Grati, care a avut dreptul să preia cabinetul începând cu marți, 21 februarie. Totodată, Spînu a anunțat că procesul va fi reluat repetat în instanța de fond. Paralel, se judecă și acțiunea Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat vs Consiliul Raional Criuleni, care a pus la îndoială legalitatea numirii președintelui  Nicolae Grati și a tuturor celor peste 120 de acte semnate de dumnealui, decizii ale consiliului din acea perioadă, transferuri bancare, etc. Decizia finală pe acest proces încă urmează. 

Contactat telefonic, Nicolae Grati, a spus că e dispus să exercite atribuțiile de președinte al raionului Criuleni din data de 23 februarie 2023, după „eliberarea biroului” de cătrte Pavel Spînu.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button