Est-CurierSocial

„Oamenii au prioritate” – campanie de informare privind combaterea consumului de droguri

În perioada 26 iunie – 31 august, se va desfășura Campania de informare „Oamenii au prioritate”, prilejuită de Ziua Internațională de Luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri. Campania va include evenimente de informare pentru tineri, flash mob-uri, proiecții de filme și activități de sensibilizare cu privire la distribuirea și consumul ilegal de substanțe psihoactive. Evenimentele de informare vor avea loc în orașele Chișinău, Bălți, Cahul.  

Cu acest prilej, va fi lansată și aplicația „Police Assistant”, care vine în ajutorul angajaților Poliției Republicii Moldova să manifeste mai mult respect și acceptare față de persoanele care consumă substanțe psihoactive. În activitatea sa, poliția va aplica metode de consiliere și de direcționare, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor informaționale. Este vorba despre un chat-bot special „Police Assistant”. Acesta a fost dezvoltat de ONG-uri în colaborare cu Inspectoratul Național al Poliției, în cadrul campaniei sociale „Oamenii au prioritate”.

Introducerea ultimelor tehnologii și atitudinea umană le permite oamenilor legii să reducă utilizarea măsurilor punitive, sporind astfel încrederea publicului și contribuind la dezincriminarea dependențelor, se menționează în comunicatul remis presei de către organizatorii evenimentelor din această săptămână. 

Evenimentul de prezentare a chatbot-ului „Police Assistant” a avut loc azi, 26 iunie, 2023, în Piața Marii Adunări Naționale. 

Consumul și traficul ilicit de droguri afectează țara noastră în proporții deosebit de grave. 

Potrivit datelor statistice livrate de ONG-ul AO „Inițiativa Pozitivă”, în primele 9 luni ale anului 2022, unitățile de poliție au inițiat 679 de cazuri de infracțiuni legate de droguri, ceea ce reprezintă o creștere de 19,54% față de aceeași perioadă a anului 2021.

Potrivit Spitalului de Dermatologie și Boli Comunicabile, în prezent, în Moldova (inclusiv în Transnistria) există 27.500 de persoane care consumă droguri și au nevoie de ajutor.

Astăzi, în Republica Moldova sunt disponibile și gratuite toate metodele de tratament, prevenire și sprijin pentru persoanele care consumă substanțe psihoactive, inclusiv terapia de substituție cu metadonă, reabilitare psihosocială, punctele de schimb de seringi, consilierea psihologică gratuită etc.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button