Nu-i glumă! Izbiștenii au reușit prin unirea eforturilor

În 2021 s-ar putea ca raionul Criuleni să rămână fără unicul Oficiu al Medicilor de Familie lipsit de elementarele comodități.

La aceasta de ani buni contribuie primăria locală, comunitatea și chiar dacă se părea că eforturile lor se scurg ca apa în nisip- starea de lucruri se schimbă vizibil. Sătenii au contribuit cum au putut. În toamna anului 2020 au colectat circa 93 640 lei și 1800 EURO în boxele instalate în incinta Oficiului Medicilor de Familie, Primăriei, bibliotecii, farmaciei și magazinelor din localitate.

Au creat Asociația de Băștinași Izbiște- sat natal și au demonstrat că unind eforturile, prin implicarea lor personală pot găsi mai mulți adepți  ca să urnească carul din loc. Au fost auziți de cei din diasporă, de Primăria Berceni, județul Prahova, PNUD,   si efectul este vizibil.

Primăria a căutat surse alternative și a insistat ca Consiliul raional Criuleni să-și onoreze promisiunile, iar medicii locali au continuat să aibă grijă de săteni, cum știu mai bine, sfidând condițiile în care activează.

La 31 martie,2021 însă a venit o veste bună la Centrul de Sănătate Criuleni. CNAM,  comunică că proiectul ce se referă la OFM Izbiște a fost desemnat câștigător și va obține finanțare în 2021. Șefa CMF Criuleni, dna Violeta Panico spune că a fost solicitată suma de un milion trei sute mii lei pentru finalizarea lucrărilor și speră că va fi alocată respectiv, încât până la sfârșitul anului și la Izbiște să fie un punct medical modern. Primul demers al izbiștenilor adresat Ministerului Sănătății pentru ameliorarea condițiilor de muncă a lucrătorilor medicali locali a fost înaintat de APL în 2012.

E.Chiriac

în imagini: evoluția OMF Izbiște

foto de Al. Rusu

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *