EcologicEconomicFinanțeSocial

Prețuri identice la produse – înțelegeri de cartel

 Cea mai mare amendă din istoria existenței Consiliul Concurenței din Moldova și, posibil, cea mai mare amendă administrativă aplicată în istoria Republicii Moldova – 91 mln 034 mii lei  au câștigat-o patru întreprinderi furnizoare de fertilizanți, care timp de cinci ani au adunat aproape 200 milioane de lei prin înțelegeri de cartel.

Eugen Cozmulici, șeful Direcției politice, protocol și relații externe a comunicat în cadrul briefing-ului de presă din 1 aprilie că :

„Este vorba despre întreprinderile CI „Agrostoc”, SRL „Diazchim”, SRL „BioProtect” și SA „Fertilitatea- Chișinău” pentru participarea în acordurile de cartel de tip dur, manifestat prin practica concertată continuă îndreptată la stabilirea, fixarea prețurilor directe și indirecte a prețurilor de vânzare și altor condiții de tranzacționare la comercializarea către terți a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților de marca „Bayer” și „Biochim” pe teritoriul R. Moldova.

   În rezultatul investigației au fost acumulate probe directe ce dovedesc comunicarea între întreprinderi și unele tranzacții ale produselor de uz fitosanitar către întreprinderile agricole.

 Consiliul a constatat că prețurile la produsele similare în Ucraina și România sunt cu 28-40% mai mici ca în Republica Moldova. Cifra de afaceri și activele întreprinderilor au crescut cu sute de milioane de lei pe parcursul a 5 ani.

   Consumatorii au fost nevoiți să cumpere produsele la prețuri înalte, iar produsele autohtone au devenit mai puțin competitive pe piețele externe. Valoarea prejudiciului din înțelegerea de cartel este de 190 mln. lei”.

     La data de 26 martie 2021, Plenul Consiliului Concurenței a aprobat Decizia Nr. DA-22/20-09, prin care demască cel mai prodigios cartel depistat în RM și a aplicat cea mai mare amendă din istoria existenței instituției – 91 mln 034 mii lei. Deocamdată doar  Valeriu Streleț  , fondatorul Bioprotect  a declarat că va contesta hotărârea respectivă în instanță deoarece consideră că ”declarațiile CC sunt nefondate și eronate, aducând un mare perejudiciu de imagine societății pe acțiuni. ”.,Reprezentanții celorlalte trei firme și-au rezervat  timp pentru a lua o elabora o declarație publică.

       Pe pagina oficială la 2 aprilie 2021 Consiliul Concurenței  anunță: ”… aducem la cunoștința opiniei publice că, în ultima perioadă, unele întreprinderi vizate de investigația în cauză au exercitat presiuni fără precedent asupra Consiliului Concurenței prin denunțuri calomnioase adresate conducerii țării și organelor de drept.

Mai mult ca atât, Vă informăm că am fost avertizați că în caz de emitere a unei decizii nefavorabile nu se vor economisi resurse financiare pentru a discredita și distruge mediatic Consiliul Concurenței. Nu ne rămâne decât să vedem dacă banii câștigați pe seama agricultorilor lucrează împotriva organelor de control ale statului.”

 

https://www.competition.md/libview.php?l=ro&idc=38&id=7160&t=/Presa/Noutati/Intelegeri-de-cartel-pe-piata-produselor-chimice

E.Alexei.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button