Internațional

Noi restricții pentru femei

Guvernul taliban din Afganistan a stabilit ca în termen de cel mult 10 zile saloanele de înfrumusețare pentru femei să fie închise și le-au interzis femeilor să lucreze în centrele comerciale, scrie agenția APA, care citează Al-Arabiya. 

Interdicția anunțată marți, 9 ianuarie, completează șirul de decizii discriminatorii în raport cu femeile luate de guvernul taliban din Afganistan. Anterior acesta a ordonat tuturor organizațiilor neguvernamentale locale și internaționale din Afganistan să suspende munca angajatelor din motivul că acestea nu poartă hijab, acoperământul de cap pe care femeile trebuie să îl poarte în public. 

Ministrul Învățământului Superior al Afganistanului a spus că educația fetelor în universitățile laice încalcă legile Islamului și este contrară tradițiilor islamice. Măsura vine La trei luni după ce multe femei din Afganistan au dat examen de admitere pentru a intra la facultate, chiar dacă domeniile în care puteau face studii  fuseseră limitate,Ministrul Învățământului Superior al Afganistanului declara că educația fetelor în universitățile laice încalcă legile Islamului și este contrară tradițiilor islamic. Femeile  nu mai au acces la facultățile de medicină veterinară, inginerie, economie și agricultură.

 După preluarea puterii de către talibani, anul trecut, studentele au fost separate de colegii lor bărbați în unitățile de învățământ superior. Femeile au fost nevoite să folosească intrări separate. De asemenea, la orele la care asistau femei nu puteau preda decât profesoare, nu și bărbați.

În noiembrie, autoritățile au interzis accesul femeilor  în parcurile de distracție.

Guvernul de la Cabul nu a fost recunoscut încă de nici o țară.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button