Est-CurierSocial

ANSA se reorganizează iar, vor fi reduse unele funcții de conducere și subdiviziuni

Pârghiile de conducere se concentrează la Chișinău

Guvernul a decis, în ședința din 11.01.2023, reformarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).  Reorganizarea ANSA prevede, între altele, optimizarea subdiviziunilor teritoriale. Din cele 23 de unități existente în prezent urmează a fi create 10 subdiviziuni fără personalitate juridică, după modelul Cancelariei de stat (oficiile teritoriale). În consecință, numărul funcțiilor de conducere se va reduce cu circa 100 de poziții, de la 244 de funcții la 145. Ponderea funcțiilor de conducere va fi micșorată de la 20% la 12%. Totodată, agenția își va fortifica atribuțiile funcționale care țin de executarea controalelor și asigurarea securității alimentare.

Atribuțiile managementului structurilor teritoriale vor fi preluate de aparatul central al ANSA, fiind consolidat sistemul de control intern managerial în domeniul integrității instituționale.

Reformarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor este argumentată prin necesitatea prestării serviciilor publice în mod eficient, transparent și centralizat. În comunicatul emis de serviciul de presă ANSA, printre altele, se salută această reorganizare pentru că: ”Subsecvent, noua formulă de organizare și funcționare a Agenției prevede consolidarea eficacității sistemului de control intern managerial în domeniul integrității instituționale, asigurând prevenirea și combaterea corupției conform  principiului de toleranță zero față de ilegalități și conform standardelor Uniunii Europene. Ca urmare a reformei, Guvernul Republicii Moldova a asigurat promovarea, în Parlament, a modificărilor Legii nr.270/2017 ce se referă la majorarea salariilor angajaților Agenției, având în vedere specificul funcției și atribuțiile complexe ale acestora.”

Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, argumenta anterior că reforma nu va afecta angajații:

”Cei care sunt medici veterinari, vor lucra în calitate de medici veterinari. Acum în Republica Moldova este un mare deficit de cadre. Dar nu e neapărat să lucrezi director ANSA. Poți să lucrezi medic veterinar, inspector ANSA, nu cred că cineva are de gând să dea pe cineva afară pentru că sunt locuri vacante peste tot și toată lumea caută specialiști. În Moldova e un surplus de directori, iar oamenii care să muncească în calitate de inspectori sunt la mare căutare. Cine vrea să muncească, are întotdeauna un loc de lucru”.

Documentul stabilește efectivul-limită de personal al ANSA în număr de 1194 de unităţi, din care 255 de unităţi pentru aparatul central, 148 de unităţi pentru posturile de inspecţie la frontieră şi 791 de unităţi pentru subdiviziunile teritoriale. Anterior erau 1400 de unități.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button